בית הקברות, שהחל לפעול ב–1840, הפך מוקד למ … בית הקברות, שהחל לפעול ב–1840, הפך מוקד למאבק מכוער בתוך הקהילה האמריקאית הקטנה בעיר. במחקר, שערכה הד”ר נירית שלו־כליפא, נחשפו צילומי עיתונות מ–1905 בהם נראים שליחיו של הקונסול האמריקאי בירושלים כשהם עוקרים קברים במקום. הרקע היה עימות יצרי ומתמשך בין הקונסולים לבין חברי הקומונה האמריקאית, הידועה כ”אמריקן קולוני”. בין היתר, חשדו הקונסולים כי חברי המושבה הם כת, והאשימו אותם בהתנהגות מופקרת. בשל חולשתה היחסית של המושבה, נעקרו קבריהם של אבותיה פעמיים ואפילו שלוש, עד שזכו למנוחה.
האירוע הדרמטי ביותר התרחש ב–1897. לרגל ביקורו של הקיסר הגרמני העניק השלטון הטורקי לגרמנים את השטח עליו קמה כנסיית הדורמציון, ובו שכן בית קברות של המושבה. בהוראת הקונסול האמריקאי נמכר השטח לגרמנים ונעקרו בן לילה 25 קברים, ועצמותיהם הובאו לקבר אחים בשטח בית הקברות הפרוטסטנטי שחולל בשבוע שעבר.
ב–1905 שוב פונה שטח בהר ציון מקברים. הפעם הספיקו אנשי המושבה, ובראשם הצלם ג’ון ויטינג, לבוא לבית הקברות, להתעמת עם החופרים, ולתעד את המעשה. במסגרת המחקר איתרו שלו־כליפא והאוצרת רחל לב את כל התמונות שצילם ויטינג באותו בוקר. “הכומר מר ק’ אדי, בקדמת התמונה מנסה להסתיר שרידים ותיבות שזה עתה נחפרו”, כתב ויטינג על אחת התמונות, ואילו לצד צילום אחר תיאר את עצמו: “ג’ון ויטינג מתבונן בבור הפתוח שהכיל את שרידי גופתו של אביו”. המחקר יתפרסם בספר שיראה אור השבוע בשם “חלומות ודיפלומטיה בארץ הקודש”, והתמונות יפורסמו בתערוכה שעוסקת בתולדות הקונסולים האמריקאים הראשונים בארץ, בספריה הלאומית. התערוכה והספר נערכו בסיוע קרן שאפל ויד יצחק בן צבי.
הסופרת השבדית, זוכת פרס נובל, סלמה לגרלף, הקדישה פרק ברומן “ירושלים” למלחמת הקברים האמריקאית. “הוא אסף את כל אומץ רוחו והציץ עוד פעם אל מקום הקבורה”, כתבה לגרלף על גיבורה, האלפור, כשגילה את הנעשה בבית הקברות. “כל הקברים היו פתוחים והארונות שהיו בתוכם נעלמו. על האדמה התגוללו כמה עצמות וגולגלות, ודאי נשמטו מתוך הארונות הרופפים. המצבות כולן נערמו לערימה בפאת בית הקברות. ‘הו אלי מה הם עשו למתים’, קרא האלפור”. האלפור חזר למושבה האריקאית ונכנס בזמן ארוחת הערב וקרא לחברים עד שנאספו הוא נפח את נשמתו על המפתן מרוב התרגשות. יש אבן זיכרון בבי"ק הפרוטסטנטי פה וגם בהר הצופים ויש מצבות שהועברו לבי"ק המשיחי ברחוב עמק רפאים מצבות שהועברו לבי"ק המשיחי ברחוב עמק רפאים
|
LongDescription
|