משלט התאנים

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
תמונה76582201595316.jpg

   63 מ'

תקציר

משלט התאנים: מאת ישראל זיסק "משלט התאנים": בוסתן פסטורלי שהיה קודם לקרבות במלחמת העצמאות, בוסתנו של אחד מתושביו הערבים של הכפר עיבדיס. המקום הוא פינת חמד עם עבר היסטורי. בעבר היו שרידים של תעלות קשר ועמדות מתקופת תש"ח, כך מספרים ותיקי המשק. בגבעה כיום, יש עצי תאנה, שיקמה, סברס (צבר), חרוב, זית וגפן. שטחו המערבי שייך למשואות יצחק ושיטחו המזרחי לעין צורים. מטילים נוהגים לפקוד את הגבעה. בשנים האחרונות, "אנשים טובים באמצע הדרך" דאגו לחפור בור גדול וגנבו חול כורכר וגם פיזרו במספר מוקדים פסולת בניין.

מטרת המאמר:

1. לספר את סיפורה ההיסטורי של הגבעה.

2. לעורר את הנושא כדי לפעול לשיקום המקום.

הקרבות בעיבדיס:

כדי לספר את סיפורו של "משלט התאנים" בתש"ח חייבים לספר את הסיפור על הקרבות שהתרחשו במשלט עיבדיס הסמוך. הקרב על עיבדיס נחשב לאחד הקרבות הקשים והמרים במלחמת העצמאות. בעיבדיס נעצר, במחיר כבד, הצבא המצרי בדהירתו לדרום הארץ ותל אביב. שלושה מגדודי גבעתי (53,52,54) לקחו חלק בקרבות. הם עמדו בגבורה וניצחו את הצבא המצרי אשר היה מצויד במטוסים, טנקים ותותחים.

מורשת קרב על "משלט התאנים":

"משלט התאנים" ממוקם כקילומטר וחצי צפונית מזרחית למשלט עיבדיס. בקרבות הקשים השתתפו גם כוח תותחנים אשר היה מסופח לחטיבת גבעתי והגיע למקום עם התגבורת במהלך הלחימה על משלט עיבדיס וכסיוע ללוחמים. במפת הקרב ב"ספר גבעתי" נקרא "משלט התאנים"- "גבעת התותחים".

קבוצת חיילי התותחנים הציבו על הגבעה ארבעה תותחים מסוג 'נאפוליונצ'יק' בקוטר 65 מ"מ שיוצר במלחמת העולם הראשונה. ה'נאפוליונצ'יקים' היו מתוצרת צרפת ונראו ישנים מאוד.. התותחים היו קטנים ונמוכים בעלי יכולת דיוק נמוכה ומצבם רעוע למדי. למרות כל החסרונות, השפעתם הייתה משמעותית.

"גבעת התאנים" נבחרה לשמש כעמדת ירי תותחים מהסיבה שהיה צורך להסתיר ולהסוות את התותחים וגם כדי להגן על החיילים. מפקד התותחנים בגבעה היה דר' בנימין זאב פון וייזל ז"ל אשר היה דמות מיוחדת במינה, איש רב מעללים, דמות ססגונית שמשכה אליה צ'יזבטים רבים.

להלן ציוני דרך בקצרה על האיש: נולד באוסטריה בשנת 1896. במלחמת העולם הראשונה היה קצין תותחן בצבא האוסטרי. עלה ארצה בשנת 1922 בתקופת העלייה השלישית. במאורעות תרפ"ט הוא נפצע קשה אך הצליח להחלים ולהשתקם.

פון וייזל היה רופא וכתב ספרים רבים. היה ממייסדי התנועה הרוויזיוניסטית של זאב ז'בוטינסקי והשתתף כציר בכמה קונגרסים ציוניים. הוא נפטר בגדרה בשנת 1974 והוא בן 78. לזכרו הוקמה אנדרטה במושבה. קיימת עמותה להנצחת זכרו של פון וייזל. בין חברי העמותה המכובדים היה פרופסור בן-ציון נתניהו ז"ל, אביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

תרומת התותחנים:

במלחמת העצמאות, דר' פון- וייזל מתגייס לחיל התותחנים והוא בן 52, מבוגר בשלושים שנה משאר חבריו החיילים. גיל שנחשב כזקן באותם ימים. הוא נשלח לפקד על קבוצת כוח חיילי התותחנים ב"משלט התאנים". בקרבות, פון וייזל היה נוהג לעלות על עץ עם מקל בידו כמו מנצח על תזמורת, משקיף עם המשקפת הישנה אשר הייתה ברשותו עוד מימי שירותו כקצין בצבא האוסטרי ונותן פקודות ירי. וכך היה אומר: " 2 פגזים- אש תותחים- אש!" וכתב אחר כך לאשתו נעמי לבית צוקרמן: "אני כיוונתי, ה' פגע. טור הטנקים המצרים נסוג."

לימים כתב פון- וייזל ב"ספר גבעתי" על פעולת התותחנים ב"משלט התאנים": "פתחנו באש, אך נראה, שזו לא עשתה כל רושם על שיריון האויב. הטנקים המשיכו להתקדם על אף הפגזותינו והגיעו עד לטווח של 1500 מטרים מעמדותינו. היה צורך להנמיך את קני התותחים ואז אירע הנס: פגז אחד שהתפוצץ בין הטנקים המתקדמים קרע את שרשרתו של אחד מהם, המצרים נעצרו והחלו נסוגים- בהשאירם טנק זה מאחוריהם."

על תרומתם של התותחנים בקרבות ניתן ללמוד מעדותו של חייל גבעתי זכריה צברי: "בניצחון המגינים בעיבדיס, היה חלק גדול גם לתותחינו. דבר זה נסתבר גם מעדותו של רב"ט מצרי, מתוקפי המשלט, שהתמסר לידי חברי נגבה, הוא הגיע לשער המשק, עייף ורעב וטען, כי באש תותחינו נהרגו 60 חיילים מצרים וכלי רכב רבים יצאו מכלל פעולה" (מתוך הספר: חטיבת גבעתי מול הפולש המצרי, עמ' 268).

חיילי גבעתי מתש"ח מכנים את משלט התאנים בשמות נוספים מלבד "גבעת התותחים": "גבעת פון- וייזל" על שם מפקד התותחנים במקום וגם "הגבעה שממערב לסואפירים".

כפי שציינתי, חיילי חטיבת גבעתי עמדו בגבורה וניצחו במחיר כבד את הצבא המצרי החזק. מטרת מאמר זה, גם לתת דגש וזרקור על תרומתם של התותחנים בקרבות עיבדיס.

ניסיון להקים חווה חקלאית באזור "משלט התאנים"-

לאחר הקמת המדינה ועם הקמת הישובים הראשונים במועצה האזורית "שפיר", התנהלו מאבקי קרקעות בשדות באזורנו. גבולות השדות לא היו ברורים, כל ישוב רצה להתרחב. בראשית שנות החמישים, הסוכנות היהודית פועלת להקים חוות חקלאיות בדרום ובנגב במטרה לשמור על אדמות המדינה וגם לספק פרנסה לאלפי העולים החדשים אשר עלו ארצה בשנים אלו.

בראשית המאמר כתבתי, ש"משלט התאנים" מחולק לשניים, שטחו המערבי למשואות יצחק ושטחו המזרחי שייך לעין צורים. מהי הסיבה שהמשלט מחולק לשניים? ברצוני לספק את התשובה. בשנות החמישים יזם לוי אשכול, לימים ראש הממשלה, גיוס משקיעים יהודים מחו"ל לפיתוח אדמות חקלאיות. במסגרת פרויקט זה הוא הציע ליהודי אמריקאי בעל אמצעים, רובין שמו (על שמו נקראת האקדמיה למוזיקה בירושלים) לקבל לידיו חווה בת 2000 דונם קרקע סביב "משלט התאנים". יחד עם הקרקעות נתן לוי אשכול לרובין את שמו של יהודי בשם יעקבסון מרחובות, ידידו של לוי אשכול עוד מימי ארגון "ההגנה" כמי שיכול לנהל את החווה בארץ. יעקבסון זה מינה אדם משלו, בן אור שמו, כמפעיל החווה. כל סיפור החווה לא מצא חן בעיני חברי משואות יצחק שהיו מעוניינים באותן אדמות.

לאחר שהתברר לחיים נדיבי ז"ל סיפורה של החווה, הוא כתב מכתב לרובין בחו"ל וסיפר לו על שעבר על חברי משואות מאז נפילת גוש עציון ועד לעלייה לקרקע מחדש באזור סאופיר. חיים טען נגדו שהוא עושק את האדמות שמגיעות לאנשים משואות. הדי המכתב הגיעו לארץ וחיים נדיבי נקרא על ידי השר מיכאל חזני ז"ל, ממנהיגי המפד"ל להסביר לשר את המכתב. אך יחד עם זאת החל מסתמן הרצון מצד מוסדות המדינה לחלק את אדמות החווה בין ישובי האזור. חיים נדיבי פנה בשם שלושה ישובים: משואות יצחק, עין צורים ושפיר, ביודעו שבכך הוא מגדיל את הסיכוי לקבל את אדמות החווה. תחילה החלו חברי משואות בקביעת עובדות בשטח והם עיבדו את אדמות החווה על אפו וחמתו של בן-אור, מפעיל החווה. מאוחר יותר הושג הסכם לחלוקת האדמות ומאז שדותינו מגיעים עד ל"משלט התאנים" וגובלים עם השדות של קיבוץ עין צורים שזכו גם הם ממאבקו של חיים נדיבי ואנשי משואות יצחק.

בפעם הבאה כאשר אתם מטיילים באזור "משלט התאנים", אם התמזל מזלכם, אולי תצליחו לראות את מפקד התותחנים דר' פון- וייזל עומד על אחד מהעצים, עם מקל בידו ונראה כמנצח. ואם תקשיבו היטב, אולי עוד תצליחו לשמוע את פון- וייזל נותן פקודות כיוון ירי: "שני פגזים- אש תותחים- אש".

בראש חודש אייר תשע"ד 2014 הוצב שלט על ידי מועצה אזורית שפיר אשר מספר את ההיסטוריה של הגבעה.

הרחבה



סיווג: גבעה
נגישות:
מקור:ישראל זיסק
תאריך עדכון: 10/28/2017 20:20:46

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים