אודיאון (המיקום הנכון)

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
2021-03-07T16 55 11.143845896677.jpg

   -179 מ'

תקציר

האודיאון של סוסיתא. נמצא בסוף המצוק, בלוקיישן הכי מושלם להופעות, הצגות, אספות ועוד. כידוע, הרומאים ידעו בדיוק איפה, איך ומה לבנות...

שמו היווני של מתקן שעשועים זה - שמקורו במילה אודה (ode) שפירושה שיר - עלול לבלבל, שהרי האוֵדאון odeion ביוונית, odeum בלטינית, הוא מתקן שעשועים רומי מובהק.

הקדום שבמבני האודאון המוכר לנו היום הוא זה שנחשף בפומפיי, וזמנו ראשית המאה ה–1 לפנה"ס. הגדרתו של האודאון פשוטה: זהו מבנה דמוי תאטרון אך קטן יותר ומקורה. כפי שמעיד שמו, הוא אינו מיועד, כמו התאטרון, להעלאת מחזות בפני קהלים של אלפים אלא לאירועים אינטימיים יותר. מכאן שעצם קיומו של אודאון בסוסיתא מעיד שכבר בסוף המאה ה–1 לספה"נ היה בסוסיתא קהל צרכנים איכותי, שביקש לצפות באירועים תרבותיים המיועדים לאוהבי השירה היוונית הקלסית. ראוי להזכיר שבמאות הראשונות לספה"נ נעלמו הטרגדיות והקומדיות כמעט לחלוטין מעל בימות התאטראות, ואת מקומן תפסו מופעי המימוס והפנטומימות, שהצטיינו באופיים ההמוני והגס. מכאן שעצם קיומו של האודאון בסוסיתא שופך אור על זיקתה של האצולה העירונית המקומית לתרבות הקלאסית.

האודאון של סוסיתא ממוקם כ–80 מ' ממערב לפורום. למבנה מתאר חצי עגול אופייני. לאודאון שני חלקים עיקריים: א. מערך הבמה, scaena המלבני, שבמרכזו הבמה עצמה, שנקראה ביוונית logeion ובלטינית pulpitum. ב. מערכת המושבים, koilon ביוונית, cavea בלטינית. למערכת המושבים מתאר חצי עגול, ואף על פי שהמושבים עצמם לא שרדו, היה אפשר לחשב שבאודאון של סוסיתא היו 11 שורות מושבים סדורים בצורה מדורגת בחצי עיגול, והיה אפשר להושיב בהם כ–500 צופים. בין מערך הבמה לבין מערכת המושבים הפריד משטח חצי עגול במתארו, המכונה orchestra, אשר רוצף לוחות שיש מלבניים. האודאון של סוסיתא הוא מבנה קטן לעומת דומים לו שנחפרו ברחבי האימפריום הרומי, באיטליה, ביוון או באסיה הקטנה, אך הוא מצטיין בטיב בנייתו המשובח ובתכנונו הקפדני.

הרחבה



סיווג: אתר ארכיאולוגי
נגישות:
מקור:איש חיפה
תאריך עדכון: 4/21/2021 18:14:30

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים