תל שרוחן
מתוך עמוד ענן
תקציר
תצפית יפה על האיזור מתל שגובהו 121 מ'. התל נחפר החל מ1928 ושמו המקורי הוא תל אל פרעה הדרומי (הצפוני הוא תל תרצה). הממצאים הם מהברונזה התיכונה 2 ב ועד לתקופה הרומית המוקדמת. שדות הקבורה שהתגלו בחפירות מסביב לתל שפכו אור חדש על נושא הקבורה והממצאים היו נדירים כגון: אנתרפואידים מחרס(ארונות קבורה שנעשו בידי אמן בצורה של גוף אדם). הביצורים הרבים במקום מעידים על חשיבותו של המקום וכנראה שהיה תחנת שמירה מצרית וארמון מושל. במקום נמצאו בין היתר אוסטרוקונים מהתקופה הפרסית. בתקופה הרומית נבנה במקום מצדית 15-20 מטרים. ממצא המטבעות מעיד שכאן הייתה מצודה הרודיאנית שבנייתה הופסקה באמצע. במלחמת העולם הראשונה, בסוף 1916 ועד אמצע 1917, המקום היווה מוצב אנזק שישב בתוך שטח ההפקר התורכי-בריטי.
שרוחן היתה עיר בנחלת שמעון וידועה גם בשמות התנכיים "שור" ו"שיחור". השם שור נתן את השמות "דרך שור" ו"ארץ שור", ואילו השם שיחור נתן את השם "שיחור מצרים" שהוא אחד משמותיו של הבשור.
חפיר מתק' ברונזה ב' מקיף את התל מ3 צדדים, מעל לחפיר חומה של לבני בוץ מתק' הברזל. בקצה הדרומי של החומה מצויים שרידיו של מבנה שער בנוי לבני בוץ מתקופת הברונזה ב' ובקצה הצפוני לצד הסמ"ש השחור שעולה מנחל הבשור מצויים שרידיו של "בית המושל" בנוי לבני בוץ. מתחת למצוק התל יש קיר תמך מהתק הרומית.
כאן שכנה עיר חשובה "התחנה האחרונה לפני המדבר", מרכז שילטוני של הממלכות מצרים או פלשת או יהודה על אנשי הסביבה ומוצב קדמי מול אנשי המדבר בעת מלחמות. זהו גם נתיב הסחר מפטרה לעזה.
הישוב נוסד ב תק' כנענית (1550-1750) ותושביו הרחיבו וחיברו 2 ערוצים לחפיר, עפר החפיר שימש לסוללה שהגביה את התל מעל הסביבה. הביצורים והשער שימשו גם בתק' כנענית מאוחרת (1550-1200) מתק' זו נותר "בית המושל", מאוחר יותר ישבו כאן יהודאים ופלישתים. ננטש בתק הרומית
בשלט התמונות שבסוכת הכניסה ניתן לראות תמונות מימי המוצב הבריטי כאן ואת התושבים ממלאים מים מעין שרוחן שמצוי היה ממש מתחת לתל בערוץ הנחל.
הרחבה
מסלול אופניים שעובר בתל :
https://sites.google.com/site/mountainbikeridesinisrael/Home/mtb-israel/bsor2a
סיווג: תל
נגישות: אופניים
מקור:נעם עציוני, עמית הורן, שירין ב.י, Erez.sb, אלעד באסטקר, דורון פרומקין, Tamaryair, ע.רוטשטיין, עמית מהשרון, אריאל ון לואן, ליאו
תאריך עדכון: 2/14/2024 08:57:58
קישורים חיצוניים