בית יהונתן

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   654 מ'

תקציר

בית יהונתן. מבנה בן 7 קומות שנרכש על ידי עמותה לגאולת קרקעות ויושב בידי משפחות יהודיות המחדשות את הישוב היהודי בכפר התימנים - כפר השילוח. בכפר התימנים בשילוח התגוררו יהודי תימן שעלו בעליית "אעלה בתמר" בשנת התרמ"ב. השכונה פונתה בידי הבריטים באב תרצ"ח (1938).

בניסן תשס"ד נכנסו לבניין שנרכש כמה משפחות יהודיות המתגוררות בו, ומתקיים בו כולל ללימוד תורה. משפחות יהודיות נוספות מתגוררות במעלה הרחוב: במתחם בית הכנסת העתיק, בבית הדבש ובבית פרומקין, וכן בבית רחל ובבית עובדיה (ראה בדפים נפרדים).

הבית נקרא על שם יהונתן פולארד שעמו שוחחו טלפונית בעת סיור במקום לקראת רכישת הבית, ובתקוה לשחרורו המהיר מהכלא.

הרחבה

בית יהונתן הוא מבנה בן 7 קומות אשר נבנה על ידי ערבי תושב הכפר סילואן (כפר השילוח) כאשר בעודו מבקש רישיון בניה ל-5 קומות. בנה 2 קומות בחריגות בניה גדולות מההיתר המקורי. יש לציין כי מרבית הבתים סביב בית יהונתן, נבנו גם הם לרוב ללא רישיון כלל, או תוך חריגות בניה גדולות. ובעיקר בשכונת גן המלך הנמצאת למרגלות בית יהונתן, שם לא רק שנבנו הבתים ללא רשיון, אלא אף על קרקע מדינה ושטח גן לאומי. ואף הוצאו צווי הריסה רבים לבתים, אך צווים אלו לא נאכפים והתושבים מצפצפים על החוק.

לאחר שלוש שנים בהם התגורר הערבי במקום ללא התערבות אנשי החוק. התבצעה מכירה והבניין נמכר למשפחות יהודיות המחדשות את ההתיישבות היהודית בכפר השילוח. כאמור בלב ירושלים מרחק ק"מ מהר הבית והכותל המערבי.

לאחר שהבניין נמכר והמשפחות היהודיות נכנסו להתגורר בבית. בעקבות הלשנה של גורמי שמאל, "נזכרה" לפתע העירייה ובה אז יועמ"ש בעל דעות פוליטיות קיצוניות לכוון מסוים... כי לבנין עבירות בניה חמורות, והוציאה צו הריסה לתוספות החריגות, הריסה של שני הקומות העליונות למעשה פוגעת בבנין כולו.

אלא שמאז התחלפו ראשי ההנהגה, וההיגיון חזר לשלוט בכיפה, ובעיקר מראית הצדק, כי בעוד סביב הבית מאות עבירות בניה רובם ישנים יותר וחמורים יותר וכנגדם לא מתבצעת אכיפה, הרי שאכיפה דווקא נגד בית יונתן בית יהודי הינו אכיפה מפלה פוליטית בעלת אינטרסים זרים שאינם מתיישבים עם הצדק. ועל כן עיכבה העירייה את ביצוע צו ההריסה והצהירה שבסדר העדיפויות יש נושאים בוערים יותר ובהם גן המלך.

אלא שארגוני שמאל קיצוניים פנו לבג"צ ובקשו שיורה לבצע את צו ההריסה, נציגי העירייה הסבירו לבג""צ את האפליה הזועקת לעין בקידום דווקא ביצוע הצו הזה על פני מאות צווים נוספים באזור בעבירות חמורות יותר. אך בג"צ קבע שעל הצו להיעשות...

המשטרה והעירייה לא ששים לבצע צו זה, ובכל פעם צצה בעיה חדשה בביצוע הצו. ובהם למשל צו שקיבלו עמותת עיר התימנים לפנות משפחה ערבית המתגוררת בתוך מבנה בית הכנסת התימני העתיק בשכונת התימנים סמוך לבית יונתן מבנה השייך לעמותה. והמשטרה בשל שיקולים מבצעים של פעילות ממושכת בלב אוכלוסיה עוינת, מבקשת לקיים שני הצווים יחדיו בשל שיקולי זמן ומקום. והיות וכעת לפתי מתברר כי יאלצו לפנות משפחה ערבית מבית אליו פלשה שלא כחוק. ויש צו לפנותם. התעכב הפינוי כולו. ובמקביל שוב ושוב מנסים למצוא פיתרון בו הצדק יראה ויעשה.

בית יהודי זה הנמצא בלב שכונה עוינת הינו סמל להתיישבות יהודית חלוצית, תושביו סובלים מהתנכלויות קשות עד כדי סיכון חיים, כניסה ויציאה מהבית מתבצעת תחת אבטחה כבידה. והוא כיום סמל למאבק לזכות ההתיישבות היהודית בארץ ישראל בכלל, ובירושלים נחלת אבות בפרט!

סיווג: מבנה
נגישות: הכל
מקור:מאיר רוטר, דרור סמט, שמאי ברקו, משה מירושלים
תאריך עדכון: 10/20/2015 21:08:25

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים