תל גזר - גיאוגרפיה וטופוגרפיה

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   203 מ'

תקציר

גובה מדוייק: 229.5 מ' מעל פני הים.

מבחינה טופוגרפית מתחלק השטח לשני אגני ניקוז: נחל איילון ונחל שורק. קו פרשת המים המבדיל בינהם עובר בתוך התל וממשיך בין הישובים בית עוזיאל, פתחיה ונען ומסתיים בגבעות הכורכר של מישור החוף הגבעה עצמה אינה מבותרת על ידי נחלים עמוקים כיוון שהיא מהווה את קו פרשת המים ומכאן החשיבות הנודעת למיקומו של התל על גבעה זו.

הרחבה

הגבעה שעליה ממוקם התל בולטת מאד למרחוק בשטח ומשלושה כיוונים היא תלולת מדרונות ובעלת טווח ראות רחוק. ממזרח: מגובה 230 מ' עד 140 מ'- מדרון תלול עד עין ורד- וראות טובה ורחוקה לכיוון עמק איילון ולאזור לטרון והרי ירושלים. מצפון: מ230 מ' עד 140 מ' (גבול המטעים של קבוצת גזר) - טווח ראות רחוק לעמק בו זורם נחל איילון ולגבעות גמזו, ברפילייה ובן-שמן. ממערב: מ230 מ' עד 150 מ'- טווח ראות רחוק- תחילה נגלית המרזבה (100 מ' מעל פני הים) ואח"כ גם מישור החוף כולו.

מדרום יש שוני מעניין- מהתל לכיוון דרום יש אוכף בגובה 200 מ' (לעומת 230) כיוון פחות בטוח מבחינה אסטרטגית. מדרום לאוכף יש גבעות מורמות יחסית (שיח' ג'ובאס ומצפה בקוע- 256-260 מ') גבעות אלו מסתירוץ לכיוון דרום. האוכף הוא נקודת תורפה אבל גם מקום נוח למעבר לכיוון דרום - בו עוברת הדרך אל התל אל הכפר אבו-שושה ולסביבה כולה.

העיר חלשה על שטח רב ועל הדרכים העוברות בו גם כיום: כביש מס' 1- יפו-ירושלים. דרך האורך- כביש 6' (כביש המרזבה) כיוון שהגבעה ממוקמת במעבר שבין מישור החוף לשפלה שלטה העיר גם על מעבר חשוב זה.

סיווג: תל
נגישות:
מקור:Tzafrirt1, איש חיפה
תאריך עדכון: 11/13/2021 08:57:18

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים