אשל הפרקים הוא המין היחידי של אשל החסר עלי … אשל הפרקים הוא המין היחידי של אשל החסר עלים לחלוטין; הגבעולים ירוקים מפורקים, כלומר בעלי פרקים (מכאן שמו) מפרישים מלח ולכן בצל העץ לא גדלה בד"כ צמחיה עשבונית.
העץ המסומן הוא האשל היחידי הטבעי ששרד באזור חולות עגור-פתחת שלום. שאר העצים של מין זה נטעו בשדרות ומשוכות לאורך הדרכים והחלקות החקלאיות ומשמשים כמשברי רוח, מעניקי צל ו"צמחי דבש"; זהו מין האשל היחידי הפורח בבת אחת בסוף הקיץ (במחצית השניה של חודש אוגוסט ובחודש ספטמבר) , בכל עץ מיליוני פרחים המציעים למאביקים גם צוף וגם אבקה. בשל כך הפך אשל הפרקים לעץ חשוב בנגב המערבי בתור "צמח מרעה דבורים" של שלהי הקיץ עת הפריחה באזור אפסית.
הפרט המסומן במפת עמוד ענן מתפצל מבסיסו לחמישה גזעים אופקיים בעלי קליפה עבה חוטבה; קוטר העבה ביניהם 43 ס"מ והוא מוריק כל השנה. העץ ממוקם בשולי ראשה של חולית גדולה מארכת (סייפ בלשון הגיאומורפולוגים) אשר "התאבנה" כמעט לחלוטין מאז הסכם השלום עם מצרים.
אשל הפרקים גדל בר רק ברחבי המדבר הקיצוני ובאזור באר-שבע וצפונה הוא עץ שתול בעיקר ליד חורבות. בתקופת המנדט וראשית עצמאותנו, נשתל לאלפיו כעץ עוצר חולות. קל מאוד לקחת ענף חי מהעץ ולהשרישו במקום חדש; בשל תכונה זו ובשל גזעו הזקוף יחסית (לשאר מיני האשל בארצנו גזע מתפצל שיחני) נהגו אבותנו מקדמת דנה לשתול עץ זה. תכונה זו תואמת את סיפור אברהם אבינו השותל עץ אשל, הוא אשל הפרקים, בבאר-שבע. הערבים קוראים רק למין זה של אשל בשם "את'ל", לעומת שאר מיני האשל הנקראים בשם "טרפה".
בית גידולו הטבעי של אשל הפרקים הוא אפיקי ואדיות גדולים במדבריות סהרה וערב וכן כעץ בודד באזורי חולות במדבריות אלה.
עצי אשל פרקים טבעיים גדולים נמצאים באפיק נחל לבן כ-15 ק"מ דרומית לבני-ציון. מומלץ לחובבי הטבע לסמן במפת עמוד ענן כל אשל פרקים גדול וקשיש - בתקווה שהפעולה תעזור לשימורו. גדול וקשיש - בתקווה שהפעולה תעזור לשימורו.
|
Description
|