תלתן פלישתי שכיח כאן במרגלות גבעה 113 על ש … תלתן פלישתי שכיח כאן במרגלות גבעה 113 על שדה-חול מעורבב בשברי תרכיזי גיר אשר התבלה מהכורכר. תואר ע"י מיכאל זהרי כמין חדש למדע. זהו צמח תת-אנדמי ומוגבל בתפוצתו לאדמות החוליות בעיקר לחמרה במישור החוף וצפון סיני בלבד.
צמח זה משתייך לסקציה של התלתן החקלאי. סקציה זו מתאפיינת בקרקפת שפרחיה לאחר ההפריה מופשלים כלפי מטה. הכותרת היא שעירה ומשמשת כמכשיר תעופה יעיל לגביע הפורה הנושא את התרמיל החד-זרעי.
תלתן פלשתי ניכר בעלעליו הצרים והמשוננים החל ממחציתם העליונה.
הקרקפת מאורכת עד 6 ס"מ וצורתה צילינדרית ומתארכת בהבשלה. גם קרקפת זו נראית לפעמים דו-דונית.
גביע הפרח קטן, שתי שיניו העליונות קצרות ושלוש השיניים התחתונות ארוכות הרבה יותר.
הכותרת צבעה לבן עד ורוד לבנבן, בהדרגה נעשית הכותרת ורודה, סגולה או כהה יותר בצבע הבשר. מפרש הכותרת רחב ומאורך והוא משמש כמכשיר התפוצה של כל הגביע הפורה.
על סקצית (קבוצת) תלתן חקלאי בסוג תלתן נמנים בישראל גם ת. מאדים, ת. הדור, ת. בואסיה, ות. חקלאי, שהוא הנפוץ ביותר ביניהם בארץ. בכל מיני הקבוצה הכותרת איננה נושרת אלא מתייבשת נשמטת מטה ועוזרת בהפצת התפרחת היבשה הפורה.
תלתן פלישתי משתייך לקבוצת תלתן חקלאי ((Sec. Chronosemium שבה הכותרת הקמלה משמשת כמפרש, ועוזרת להפצת הזרעים ברוח. מין זה קרוב מאוד לתלתן דגול שתואר אשר אף הוא מין תת-אנדמי, החורג מישראל לצפון סיני. שני המינים האלה מוגבלים בתפוצתם למישור החוף והם אינדיקציה לאבולוציה המואצת של צמחים חד-שנתיים במישור החוף. שני המינים דומים זה לזה וקשה להבדיל ביניהם בשדה: התפרחות של תלתן פלישתי כדוריות יותר ואלה של ת. דגול מוארכות וצרות. בשלב הפרי קל יותר להבדיל ביניהן. לתלתן דגול יש עלעלים מעויינים רחבים בעוד שלת. פלישתי יש עלעלים צרים ומוארכים. לשני המינים תפרחת דו-גונית - הפרחים הצעירים לבנבנים ואילו הפרחים הבוגרים שמוטים מטה וצבעם הופך ורוד. מקובל להסביר כי הפרחים השמוטים מגבירים את האטרקטיביות של התפרחת, ודו-צבעוניות מוסיפה גם היא למשיכת החרקים המאביקים. ניות מוסיפה גם היא למשיכת החרקים המאביקים.
|
Description
|