מושב איתן

מתוך עמוד ענן

גרסה מתאריך 18:21, 27 בנובמבר 2021 מאת ישראל זיסק 2 (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   158 מ'

תקציר

בס"ד, מושב איתן מאת: ישראל זיסק מושב איתן משתייך לתנועת "הפועל המזרחי". גודלו: משבצת של 3700 דונם. מיקומו בגוש הדרומי של מועצה אזורית "שפיר" (יחד עם היישובים: אבן שמואל, עוזה, שלווה ונועם). הישוב אבן שמואל משמש כמרכז הקהילתי של האזור. מקור השם: שמו של המושב נלקח מהפסוק "ויִגַּל כַּמַּיִם מִשְׁפָּט וּצְדָקָה כְּנַחַל אֵיתָן" (עמוס ה'-כ"ד). פסוק זה מפורש באופן כזה שמעשי הצדק יציבים וקבועים, דהיינו, הצדק שומר על האדם יציב והכול בין אדם וחברו. פרוש נוסף: "איתן מושבך"(במדבר כ"ד, כ"א).

המושב נקרא בתחילה: עוזה ג', לכיש  9.

כך הכל התחיל: מייסדיו היו 52 משפחות עולים חדשים אשר עלו ארצה מהאי ג'רבה שבטוניסיה במוצאי סוכות תשט"ו(1954). תחילה גרו במעברת מנשי שבאזור מגידו. הישוב עלה על הקרקע בתאריך: י' בתמוז תשט"ו(1955). וכך נכתב למחרת בעיתון "הצופה": "מושב איתן של הפועל המזרחי התנחל בחבל לכיש. בטקס רב רושם השתתפו אורחים רבים בתוכם הראשון לציון הרב הגאון יצחק ניסים. מושב איתן, הראשון לישובי הפועל המזרחי בחבל לכיש, חגג אמש ברוב פאר והדר את התנחלותו על הקרקע. המאורע שולב בשלוש חגיגות אחרות, הכנסת ספרי התורה לבית הכנסת במקום, קבלת עול תורה ומצוות של תשעה מנערי הכפר, וקבלת פנים לראשון לציון הרב יצחק ניסים. בחגיגה השתתפו חברי הנהלת הסוכנות, נציגי מוסדות התנועה, המוסדות המיישבים, המועצה האזורית ומאות מבני יישובי הסביבה. הטקס נפתח בהכנסת ספרי התורה לבית הכנסת הנמצא עדיין בצריף. בנגינת תזמורת מירון, שירה וריקודים ליווה הקהל הרב את התהלוכה שבראשה צעד הרב ניסים והרב הראשי של רמלה, הרב יצחק אבוחצירא. ד"ר כהנא מנהל משרד הדתות, מסר ספר תורה מתנת המשרד. כן הוכנס ספר תורה שני שהעולים הביאו עמם מג'רבה". (עיתון "הצופה", י"א בתמוז תשט"ו, 1 ביולי 1955).

למושב הצטרפה גם קבוצה קטנה של משפחות מעולי ממרוקו אשר התגוררה קודם לכן במושב עוצם. רבם ומנהיגם של המשפחות ממרוקו היה הרב דוד דנינו זצ"ל סבו של מי שהיה לימים יבדל"א מפכ"ל המשטרה לשעבר רב ניצב יוחנן דנינו.


בראשיתו המושב היה מיועד לשבעים יחידות חקלאיות, בנות 40 דונם משק שדה כל אחת. למתיישבים החדשים סייעו צוות מדריכים שמכשירו אותם לעבודה החקלאית. הם נעזרו ב"המכשיר" אשר הייתה חברה לפיתוח חקלאי של איגוד מושבים של "הפועל המזרחי".

כעבור ארבע שנים מהקמת הישוב דווח בעיתון "הצופה"(תשי"ט-1959): "במושב זורעים רוב המתיישבים כותנה, בוטנים וחלק ירקות. הכותנה והבוטנים משווקים לבית חרושת בקרית גת. הירקות משווקות ל"תנובה". גידלו גם סלק סוכר. כמו כן היו גם לולים קטנים למטילות וכבשים. בשנים הראשונות הסוכנות חילקה למשפחות סוסים אשר שימשו לעבודות השונות.

ואלה שמות רבני מושב איתן לדורותיה: הרב אליהו סופר , הרב מאיר כהן, הרב שושן כהן, הרב אלטר מזוז, והרב אליהו מדר זצ"ל. כיום: המרא דאתרא הוא הרב אברהם חורי שליט"א. בישוב פועלים שני בתי כנסת. בשנת תש"פ(2010) הובאו לקבורה בחלקה מיוחדת בבית העלמין של המושב עצמותיהם של הרבנים שאול הכהן, משה כהן ואברהם הכהן, מהרבנים הראשיים ליהודי ג'רבה.


לזכרם של חללי צה"ל מבני מושב איתן אשר הלכו לעולם:

לזכרו של החייל שמואל גבסי ז"ל. "בן ביה ושאול. נולד ביום י' בתמוז תשכ"ב (12.7.1962) במושב איתן שבחבל לכיש. למד בבית-הספר היסודי הממלכתי-דתי 'אבן שמואל' והמשיך את לימודיו בבית-הספר התיכון 'אור עציון' במרכז שפירא, במגמה ההומניסטית. שמואל גויס לצה"ל באוגוסט 1980 והוצב לשרת בחיל-השריון. הוא סיים את שירותו הסדיר בדרגת סמל באוגוסט 1983 . היה חייל טוב, ממושמע ובעל תושיה. לאחר שחרורו הוצב לשרת במילואים כטען-קשר בטנק. באוגוסט 1988 נשא לרעיה את זהבה, הקים משפחה והשתקע בקרית גת. הוא התפרנס מעבודות צבעות והיה איש משפחה, שאהב את ביתו ומשפחתו. הוא לא אהב להתבלט וחרף זאת היה אהוב על מכריו. שמואל נפל בעת מילוי תפקידו בשירות מילואים ביום כ"ד בסיוון תשנ"א (6.6.1991) בתאונת-דרכים בכביש צמח-בית שאן והובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין הצבאי בקרית גת. הותיר אחריו רעיה, בת - ספיר, הורים, ארבע אחיות וחמישה אחים - חיה, יוני, אסנת, יאיר, בני, דורון, סיגל, דליה וגיל. המשפחה הנציחה את שמו בספרייה תורנית שהקימה לזכרו". מתוך: אתר "יזכור" של משרד הביטחון.

הרחבה

לזכרו של החייל רב נגד ציון כהן ז"ל: לפני כשמונה שנים נפטר ממחלת הסרטן החייל ציון כהן ז"ל. בן 44 היה במותו. לפני כשלושים וחמש שנים למדתי יחד ציון היקר ז"ל בחברת הנוער של קיבוץ סעד. ציון היה חייל איש קבע במשך עשרים וחמש שנים ותיפקד כרס"ר משמעת ביחידת "מורן" שבחיל התותחנים. בתפקידו זה זכה לשבחים רבים ואף זכה לקבל את פרס הרמטכ"ל כנגד מצטיין. להלן ציוני דרך בחייו הקצרים: ציון נולד במושב איתן, בתאריך: ט' בתמוז תשכ"ט(1969), לתבדל"א מרגלית ושאול ז"ל. נקרא על שמו של סבו מצד אביו. השני מתוך שבעה ילדים במשפחה. . ציון למד בבית הספר היסודי באבן שמואל.

בשנים תשמ"ד-תשמ"ז {1984-1987}, ציון למד בחברת הנוער של קבוץ סעד. דודה זהבי, שריכז וניהל את חברת הנוער באותה תקופה, סיפר שציון היה תלמיד סביר ולא היו איתו בעיות משמעת.

זכור לי מציון במיוחד חיוכו. ציון חייך בשפע.

עם סיום לימודיו בחברת הנוער, ציון התגייס לצה"ל ושרת באוגדת עזה. לאחר השירות בסדיר, הוא יצא לקורס נגדי משמעת וחתם קבע. באמצע שנות התשעים, במשך חמש שנים, ציון תיפקד כרס"ר משמעת בבית הספר לתותחנים בבסיס שיבטה. בתפקידו הבא היה רס"ר משמעת ביחידת "מורן" שבתותחנים. מלבד היותו נגד משמעת מצטיין. חבריו מספרים שציון ז"ל דאג לחיילים נזקקים ואהב לעזור לאנשים.

במהלך שירותו הצבאי, בשנת תשנ"ו, ציון זכה להקים משפחה ומתחתן עם בחירת ליבו גל ונולדים להם שלושה ילדים מקסימים: עדן-הודיה, דניאל בן וליאל. ציון היה בעל אשר אהב את אישתו וילדיו ודאג להם.

ציון ז"ל נפטר בתאריך: י"ט באדר תשע"ג(2013) ונטמן בטקס צבאי בבית העלמין האזורי תלמים שבחבל לכיש. לא רחוק מקברו של אביו שאול ז"ל. צר לי עליך חברי ציון היקר. צר לי עליך ועל משפחתך.

"תהא נשמתם של חללי צה"ל שמואל גבסי וציון כהן צרורה בצרור החיים". אמן.

הישוב כיום: מספר התושבים: כחמש מאות נפש ובו שבעים משקים. התושבים מתפרנסים מחקלאות ועבודות חוץ. הענפים העיקריים: ירקות, הדרים וגידולי פלחה. ילדי הישוב לומדים בבית הספר היסודי באבן שמואל. בחטיבה ובתיכון: בקרית גת. במשך שנים רבות עבדה כאן בגנים של המשק הגננת יפה כהן. המלצה לטיול: יער איתן שמדרום לישוב. מה לגבי העתיד? במושב איתן מתוכננת הקמת שכונת הרחבה ובה 78 בתים. רבים מהם נמצאים כבר בבניה.

סיווג: אחר
נגישות: הכל
מקור:ישראל זיסק 2
תאריך עדכון: 11/27/2021 18:21:24

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים