ואדי ליד תל בטיח (1)

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
הואדי-מסלול תל בטיח.jpg

   93 מ'

תקציר

המסלול המבטיח לתל אבטיח

ציוני דרך: הוואדי, תל בטיח, השקמה אורך המסלול: כ-3 ק"מ סיבות לצאת לדרך: טבע וריח פרדסים, שמורה קטנה וקסומה ותצפית יפה מתי לצאת: כל השנה. פריחה מרהיבה באביב תחבורה: מומלץ ברגל, מתאים בחלקו גם לאופניים צידה לדרך: ערכת קפה ופק"ל פיקניק

תיאור המסלול: יוצאים משער צפון ופונים שמאלה (מערבה) מיד אחרי השער. צועדים לאורך הגדר המקיפה את נען, פונים ימינה )צפונה( עם השביל, ולאחר מכן שמאלה לכיוון כביש "שורה". חוצים בזהירות את הכביש אל כביש הגישה לסתריה. מימין לנו חורשת איקליפטוס, ומשמאל - "תחנת השידור" ושטח בור, ובו תעלות ניקוז מתקופת הבריטים. הולכים עד שמימיננו שביל כניסה לתוך החורשה (ליד צינור מים חיצוני מגודר), ומעבר לעצים - כוורות (לבאים באופניים, מומלץ לחנות כאן). יורדים עם השביל לתוך הוואדי 1 ומתמסרים לשקט. את סוף חורשת האקליפטוס הוותיקה מסמנת פינת חמד קטנה, דוגמה למחנאות יוצרת. מכאן משתרע החלק המחודש של הוואדי, המתאפיין במינים שונים של אקליפטוס, עצי אורן, פרחי בר ופטריות (בעונה). קחו לעצמכם זמן חופשי לשיטוטים. כבר רואים את תל בטיח- תחנה 2 , ועליו מאגר המים, למרגלותיו בית העלמין של סתריה.

הרחבה

הוואדי הוואדי (שמורת המאגר, בפי תושבי סתריה)שוכן למרגלות תל בטיח על שטח של כ 20- דונם, שגבולותיו הם רצועות בסיסי צה"ל בצפון, פרדסי סתריה במערב ותל בטיח בדרום. הוואדי היה הפופולרי שביעדי הטיול של ילדי נען הראשונים. גדוש צמחיית בר מגוונת ותמיד צופן הפתעות טבע וחוויות. עשרות שנים הוא מארח את מחנה "חלוץ בודד" במסגרת משימות שנת בר המצווה ומאפשר לחלוצים בדידות נכספת בערוצו. הוא נעים ויפה ומזמין הליכה נינוחה והפוגה.

שיקום הצומח הטבעי בשמורה במשך שנים עיטרה את הוואדי וסביבתו צמחיית בר ייחודית. הקרקע באזור מושב סתריה עשירה וטובה, מסוג חמרה חולית, ולמרגלות תל בטיח היא נפגשת עם רכסי הכורכר של שפלת החוף. המפגש בין החמרה לכורכר הוליד צמחיית בר מגוונת במהלך השנים. במיוחד בלטו צבעוני ההרים (גדל בקרקעות חוליות), אזוביון דגול (נדיר), סחלב פרפרני (קרקעות גיריות) ועוד. בשולי הבסיסים, הגובלים בוואדי מצפון, נשתלו בעבר עצי שיטה כחלחלה להסתרה, כפי שהיה מקובל ברוב בסיסי צה"ל. השיטים התפתחו במהירות, פרחו וייצרו אלפי זרעים שהתפזרו לכל עבר. הזרעים נבטו והתפשטו, ובתוך שנים ספורות כוסה השטח כולו בעצי שיטה כחלחלה, וצמחי הבר שהיו שם נעלמו לחלוטין, למשך כ-30 שנה. בשנת 2000 , במסגרת פרויקט מחקר משותף עם קק"ל, עמלו טרקטורים גדולים במשך שבועיים, ובעבודה מאומצת הם עקרו את "מרבד" עצי השיטה ופינו אותם מהשטח. מיד לאחר העקירה נשתלו עצים אחרים במקום על מנת לדכא את הנביטה הצפופה של עצי השיטה, שזרעיה שומרים על כושר נביטה ארוך מאוד. למשימה זו נבחרו עצי אקליפטוס, המתפתחים מהר ונותנים צל (השיטה איננה אוהבת צל). כ-1,000 שתילים של 22 מיני אקליפטוס ניטעו במקום כדי להתחרות בעצי השיטה. המקור: הספר "עוטף נען"

סיווג: עץ. עצים
נגישות: ברגל
מקור:Naannaan
תאריך עדכון: 9/15/2013 11:47:03

קישורים חיצוניים

מחנה בחורשת בטיח.jpgטיול בחורשת תל בטיח.jpgשדרת אקליפטוסים בדרך לבטיח.jpg



כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים