מושב נועם

מתוך עמוד ענן

גרסה מתאריך 14:15, 30 באפריל 2023 מאת ישראל זיסק 2 (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   169 מ'

תקציר

בס"ד, מושב נועם מאת: ישראל זיסק 67 שנים מלאו למושב נועם. מושב נועם משתייך לארגון המושבים של ״הפועל המזרחי״. המושב נמצא סמוך לעיר קריית גת בתחום שיפוטה של המועצה האזורית שפיר. גודלה: משבצת של ארבעת אלפים דונם. מיקומו בגוש הדרומי של המועצה: (יחד עם היישובים: אבן שמואל, עוזה, שלווה ונועם). בקצה המזרחי ביותר בה. הישוב אבן שמואל משמש כמרכז הקהילתי של האזור.

מקור שמו של הישוב הוא בפסוק: “דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום” (משלי ג′, יז′). כך זה התחיל: "כל ההתחלות קשות". כך אומרת האמרה. המושב עלה על הקרקע בתאריך: ז' במנחם אב תשט"ז(26.7.1955). יומיים לפני תשעה באב, על ידי עולים יוצאי מרוקו, אשר עלו ארצה בשנת תשי"ד(1954). בגרעין המייסד היו 16 משפחות, אשר התקבצו מעפולה, חבל התענכים ואחוזם.

בין המייסדים היו גם רחל ודוד יפרח ז"ל, הוריה של יושבת ראש הסתדרות המורים תבדל"א הגברת יפה בן דוד. יפה היא גם אחותו של יואל יפרח, חברי מתקופת חברת הנוער של קיבוץ סעד. תחילה גרו בצריפים. בחורף תשט"ו(סוף נובמבר 1955) פקדו גשמים סוערים את הארץ, כולל את מושב נועם. בעיתונות נכתב: "במושב העולים נועם שבחבל לכיש העיפה סופה שלושה צריפי מגורים. דייריהם עברו זמנית למבני המוסדות הציבורים במקום". בשנת תשי"ז(1957) ערך הרב הראשי לישראל ו"הראשון לציון" הרב יצחק ניסים זצ"ל מסע התעוררות בחודש אלול ביישובי דרום המועצה. בשנת תשי"ח(1958) נערך יום ספורט מטעם תנועת "אליצור" באזור שפיר בתחום האתלטיקה קלה וילדי מושב נועם הגיעו למקום השני המכובד, תוך שהם מקדימים את כל יישובי המועצה. קריית מלאכי זכו במקום הראשון. בין הזוכים מנועם: עמרם מויאל מקום ראשון בריצת מאה מטרים, ניסים מאורה במקום השני. ריצת 60 מטרים בנות: ראשונה: יפה עזריאלי, במקום השלישי: אסתר חזן.

הרחבה

קפיצה למרחק בנות: שלושת המקומות הראשונים זכו בנות נועם: אסתר מויאל, יפה עזריאלי ושמחה פרידה. בעונת האביב של שנת תשכ"ב(מאי 1962) הפגינו חקלאי מושבי נועם ואחוזם מול משרדי מחלקת ההתיישבות של הסוכנות בתביעה להקצות להם מים להשקיית שדותיהם. בעקבות ההפגנה חודשה הספקת המים. בראשית חודש ניסן תשט"ז(מרץ 1965), נסלל כביש ממושב נועם לכביש ארבעים(פלוגות-באר שבע).

עד מלחמת ששת הימים(1967) היה ישוב ספר, אשר סבל ממסתננים פדאיונים שחדרו מירדן.

מקורות פרנסה בתחילת הדרך: עם הקמת הישוב המשפחות קיבלו מהסוכנות סוס ועגלה. באותם שנים עבדו ביעור יערות קק"ל. בגידולי שדה: גידלו פרחים, ירקות, בצל, סלק, כותנה. מאמצע שנות השישים גידלו כבשים.

    בישוב שני בתי כנסת.

ואלה שמות רבני מושב נועם לדורותיהם: הרב ישראל בן לולו זצ"ל. מלבד היו רב, היה גם שוחט, מוהל ועורך חופות. כיום "המרא דאתרא": הרב מרדכי כהן שליט"א.

לזכרם של חללי צה"ל מבני מושב נועם אשר הלכו לעולם:

1. טוראי ויקטור סויסה ז"ל ,חיל התותחנים, נפל בתאריך: י"ח בשבט תשכ"ג(1963). בן 24 היה במותו. הובא למנוחות בבית העלמין בקריית גת. 2. סמל יצחק פרץ ז"ל, מחיל השריון. נפל בסיני, בתאריך: י"ג בשבט תשל"ד(1974). בן 25 היה במותו. הובא למנוחת עולמים בבית העלמין הצבאי בהר הרצל בירושלים. "תהא נשמתם צרורה בצרור החיים". אמן.

      המושב כיום:

מספר תושבים: בישוב מתגוררים כ-450 תושבים. כמאה משפחות.

      התושבים מתפרנסים מחקלאות ועבודות חוץ.
     הענפים העיקריים: 

גידולי שדה(בין השאר ירק גוש קטיף), פרחים, גידולי פלחה, תרנגולי הודו ועוד.

מוסדות חינוך: בעבר התלמידים למדו: בבית הספר היסודי באבן שמואל ובתיכון בשפיר. כיום: יסודי: באבו שמואל ותיכון: בקרית גת.

שדות המושב: בצד המזרחי: כביש 6, ונחל נועם. בצד מערב: בית העלמין האזורי של גוש הישובים: אבן שמואל, איתן, נועם, עוזה ושלוה. נחל שלווה, ומסילת הברזל של רכבת קריית גת-באר שבע, בקיץ תשע"ו(2016) נסלל כביש המחבר את מושב נועם ויישובי האזור עם אזור התעשייה של קריית גת. במושב פועלים לרווחת התושבים בית תרבות ומגרשי כדורגל וכדורסל. ומה לגבי העתיד? במושב נועם מתוכננת הקמת שכונת הרחבה ובה מאה ועשרים בתים.

מקורות: הספר: "כל מקום ואתר". מידע מהאינטרנט. אתר "יזכור" של משרד הביטחון. אתר ארכיון העיתונות.

ברצוני להודות: לראש המועצה אדיר נעמן ולסימון יפרח.

"דרכיה דרכי נועם".

סיווג: אחר
נגישות: הכל
מקור:ישראל זיסק 2
תאריך עדכון: 4/30/2023 14:15:46

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים