התל הצפוני של תולול אבו אל עליק, הארמונות התאומים

מתוך עמוד ענן

גרסה מתאריך 21:13, 31 במרץ 2021 מאת עמית הורן (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
2018.01.02-152946.822.android.jpg

   -201 מ'

תקציר

בשלב הראשון, לפני בניית הארמונות, היה בצד המערבי של התל הצפוני של ימינו מגדל שמירה חשמונאי ששמר על הגנים היקרים שגבלו בארמון מצפון ושניטעו בימי שמעון החשמונאי, בנו של מתתיהו בשביל התמרים והאפרסמונים.

בשלב השני, בימי יוחנן הורקנוס הראשון, בנו של שמעון, נבנה ארמון גדול שבריכות שחיה גדולות נותרו ממנו ממערב אליו. מצפון לבריכות ניתן לראות בית מרחץ רומי מתחילת התקופה החשמונאית.

בשלב השלישי אלכסנדר ינאי חצב שתי בריכות שחיה ענקיות מצפון מזרח לארמון והותיר סביב התל המון מרחצאות, חדרים ומקוואות. לאחר מכן כוסה הארמון בשלמות ועל התל נבנה ארמון מפואר יותר, סביבו נחפר חפיר והכניסה לארמון שבראש התל הייתה מצפון מזרח. בנקודות מסוימות של התל ניתן לראות כי הארמון הקבור תחת התל השתמר לגובה של כ-8מ' (!) די בשלמות.

ממזרח לתל הוקמו בשלב החמישי הארמונות התאומים, של יוחנן הורקנוס ויהודה אריסטובולוס, ילדיהם של אלכסנדר ינאי ושלומציון אלכסנדרה שגרו במקום בשנים 67-40 וכפי שמספר יוספוס פלאביוס, התחרו ביניהם על המלכות ולכן לא יכלו לדור באותו הארמון. נערכו עוד שיפוצים במתחם שיוחסו בידי פרופ' נצר לשלבים השישי והשביעי.

בהמשך לצד שרידי הארמונות התאומים בנה הורדוס את ארמונו השני (או יותר נכון עליהם לאחר שחרבו ברעידת אדמה) על במה מוגבהת מדרום לבריכות השחייה. מדרגות מהארמון הוליכו אל גן שהיה מזרח לארמון. ממערב לבריכות השחייה הגדולות יש מכלול שהוא האזור החשמונאי המאוחר ביותר, הכולל שרידים של בית מרחץ נוסף. מדרום לבריכות השחייה יש שרידי בור עם עמודים בתוכו וגבעה מלאכותית שעליה עמד פאביליון – אולם עמודים הצופה אל הבריכות התכולות והגנים הירוקים.

תמונה מפורסמת ממכלול הארמון שליד התל כוללת את טדי קולק השוכב בתוך אמבט מרחץ מתקופת אלכסנדר ינאי.

הרחבה



סיווג: תל
נגישות:
מקור:עמית הורן, חוגי סיירות, אלישע מלאכי
תאריך עדכון: 3/31/2021 21:13:03

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים