נבי ע'ית
מתוך עמוד ענן
תקציר
כיפה גבוהה ובולטת בזכות החורשה שעליה.
במקום "מקאם" (ציון קבר-לא הקבר עצמו) מבנה שיח ולו כיפה צבועה בתכלת, חדר בודד ובו קבועה בדופן הדרומית שקע המחרב לכוון מכה. נבי ע'ית הינו "נביא הטללים" או "נביא הרוויה" (כפי שמתורגם שמו מערבית) ובעבר היו ערביי השומרון בשנות בצורת מגיעים למקום, נודרים נדרים ושוחטים כבשים כשפניהם למכה. כנראה שבסיס המבנה ביזנטי, אך המתחם הגדול הוא אולי מחנה צבאי עותמאני.
במאמר מפורט מזהה הדר' יואל אליצור את ארץ צוף מולדתו של שמואל הנביא כאן באזור זה, ועל כן גם את "תומר דבורה" מקום ישיבתה של דבורה הנביאה "והיא יושבת בין הרמה ובין בית אל בהר אפרים" כאשר את בית אל ניתן לזהות עם הכפר בית-אלו הסמוך המשמר שם קדום זה ובו ממצאים ארכיאולוגים מתאימים. על הצעת זיהוי זאת מוסיף חזקי בצלאל בהצעת זיהוי מנומקת היטב את הזיהוי לעיר "הרמה" או "הרמתים צופים" של הר אפרים עם חורבת א-שונה (חורבת בית עוויס) מדרום לכיפה זאת, ועל כן ניתן לזהות את האתר הזה כאן, כ"תומר דבורה" בו ישבה לשפוט דבורה הנביאה, המקום אכן תמיר מעל סביבתו, והנה הוא גם נושא מסורות קדושה מוסלמיות, ועליו אנו גם מוצאים מזבח פולחן עתיק שאפילו מסורות אנשי דיר עמאר מייחסות אותו לעידן "הפרה-היסטורי" לדבריהם. ובשל המצאותו בארץ צוף ארץ הנביאים, המקום לא מכונה שיח ע'ית, אלא נביא ע'ית, נביא ולא שיח'.
כאמור על הכיפה ממערב למבנה השיח משטח חצוב באורך 17מ' עם עץ שז'אבו מזהה אותו כבמה כנענית עם שני כבשׁים. במורד הצפוני יש בורות מים ענקיים ובראש הכיפה לצד מבנה השיח, ניתן להבחין בגדר אבנים עתיקות שנשמרו לכמה נדבחים, שרידי דתות ומערות ובורות מים. כמו כן באזור אבני פסיפס מכנסיה. ממצא חרסים מן התקופה הכנענית, בית ראשון ובית שני, רומי וביזנטי.
מקאם בעל שם זהה קיים גם במסגד הכפר סעיר שבין חברון לגוש עציון.
נשקים חובה.
הרחבה
סיווג: אתר מוסלמי
נגישות: ברגל
מקור:אורא, עמית הורן, אריה בלוט, מאיר רוטר, אליאב אליהו, אלקנה סוקולובר
תאריך עדכון: 3/5/2021 14:27:21
קישורים חיצוניים