בית הכנסת העתיק

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ביכקיסריהעתיק.JPG

   8 מ'

תקציר

מעבר לעץ האשל שמשמאל לרחבה הנמצאת בעיקול הכביש היוצא מקיסריה, על שביל ישראל לכיון צפון, נמצא בית הכנסת העתיק של קיסריה

כיום נותר רק קטע קטן של פסיפס מוקף גדר.

שאר הממצאים - מרשימים מאוד- נמצאים במוזיאון בקיבוץ שדות ים. קצת צפונה ומזרחה לנקודה זו מגדל שמירה עגול המזכיר את זה של סבסטי, וביצורים נוספים.

הרחבה

האם פה היה גם בית הכנסת של מאה ראשונה שהוביל למרד הגדול ולחורבן בית המקדש??: הממצא הנראה בשטח הינו ביכ"ס מהתקופה הביזנטית. האם הוא מכסה בית כנסת מהמאה ה 1, אם כך אולי עמד כאן בית הכנסת שארועים בו הובילו למרד היהודים שסופו בחורבן בית המקדש!!

יוספוס מספר (מלחמת ב יד יד) כי בית הכנסת של קיסריה, היה על אדמה בבעלות נוכרית, והבעל בית לא הסכים למכור האדמה, ואף היכר מבנים בחצר כך הגישה היתה דרך משעול צר. השיא היה כשלמחרת הופיע נוכרי בחצר בית הכנסת "והפך סיר נפוח עם פיו למטה והציג אותו לפני מבוא בית הכנסת וזבח עליו ציפורים לקרבן.." בתגובה היהודים הוציאו את ספרי התורה מבית הכנסת והעבירו אותם לנרבתה, ושלחו משלחת לפלורוס. אך המשלחת נאסרה (בטענה כי ספרי התורה הוצאו ללא היתר..), ונוכרי העיר טבחו ביהודים והרגו 20,000. פלורוס שבה את השאר, וכך קיסריה רוקנה מיהודיה. דבר זה גרר התארגנויות של יהודים בערים אחרות כנגד נוכרי המקום => ראשית המרד הגדול!. מחזקת את האפשרות שזהו בית הכנסת של המרד העובדה שמקומו של הבית כנסת היה ידוע גם יותר מאוחר, והוא כונה בגמרא "כנישתא דמרדתא".

" קיסריה וירושלים, אם אמר לך אדם: חרבו שתיהן – אל תאמין, ישבו שתיהן – אל תאמין, חרבה קיסרי וישבה ירושלים, חרבה ירושלים וישבה קיסרי – תאמין" (מגילה ו')".

קיסריה נחשבה תמיד כנמסיס של ירושלים. ואכן, הורדוס שבנה אותה בפאר והדר יוצאי דופן - ראה בה מלכתחילה כבירת ארץ ישראל הרומית וכאנטי-תזה לירושלים המונותאיסטית. במרכזה של העיר עמד האוגוסטיאום - אחד משלושת המקדשים שבנה הורדוס לכבודו של הקיסר אוגוסטוס. מפעלי הבידור להמונים (כדוגמת התאטרון, האמפיתאטרון, ההיפודרום, האודאון ועוד) עיטרו אותה מכל עבר (ומעטרים אותה גם כיום...). גם בתקופה הביזנטית היתה העיר לסמל חשוב עבור השלטון הנוצרי ובה חיו אבות הכנסיה אבסביוס ואוריגנס. לאור זאת, מפליא לגלות שלעיר זו היסטוריה יהודית מרשימה. היה לה תפקיד מכריע בימי המרד הגדול, ואף בימי מרד בר כוכבא מקומה לא נפקד. חיו בה תנאים ואמוראים, מימראות ופסיקות לא מעטות יצאו מבתי מדרשותיה, ובימיו של החכם איש קיסריה ר' אבהו פעלו לצידו 'רבנן דקיסרין'- אסכולת חכמים שהתלמוד מעת לעת מתחשב בדבריה בדיונים הלכתיים רבים.

סיווג: בית כנסת עתיק
נגישות:
מקור:יהושעלביא, Marikriber, Dannyherman, ליאו
תאריך עדכון: 1/6/2019 19:33:39

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים