מפעל נשר

מתוך עמוד ענן

גרסה מתאריך 21:22, 11 באפריל 2015 מאת -נתנאל- (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   8 מ'

תקציר

רעיון הקמת בית החרושת למלט עלה ב1903 אצל נחום וילבושביץ שצפה בעלייה בביקוש למלט בארץ, שם לב שהמפעל שממנו הגיע המלט היה במצרים, וחזה את היתרון הכלכלי ואת ההישג הציוני. את המפעל הוא רצה להקים בחיפה בשל הנמל, הרכבת ואבן הגיר במקום. ב1918 הוא ביקש מיהושע חנקין לרכוש עבור המפעל קרקעות ליד יגור ובעזרת כסף ממיכאל פולק נקנתה הקרקע. ב1922 נרשמה "חברת מלט פורטלנד נשר בע"מ" אצל שלטונות המנדט, ב1923 החלו להקים את המפעל ולסלול שלוחה של רכבת העמק וב18.10.1925 החל המפעל לעבוד. בשנות ה50 הקימה החברה את המפעל ברמלה וב1969 קנתה את המפעל בהרטוב.

בעקבות השכנות של המפעל לכפר בלד-א-שיח' וכן בעקבות הכפרונים חוואסה ויג'ור, המפעל והתחבורה אליו מחיפה וסביבותיה ספגו תקיפות עקובות מדם במאורעות תרפ"ט, במרד הערבי 1936-39 נבנו לאורך הגדרות עמדות בטון שברובן מוסתרות כיום ובמלחמת העצמאות אף נאלצו להגיע למפעל מחיפה דרך קריית אתא במקום ישירות מהצ'ק פוסט, על כן האיומים הוסרו אחת ולתמיד וכך השקט הושב על כנו.

בסמוך למפעל ממערב הוקמו צריפים למגורי הפועלים, שהיו היסוד לישוב - עיירה - עיר 'נשר', הקרויה למעשה על שם המפעל. כיום המפעל משמש כמפעל יצור משני של חברת נשר ליצור מלט, ומעסיק כמה עשרות עובדים (בהשוואה לכאלף פועלים, בעבר), וכן מושבת בשבתות ובחגים, בניגוד למפעל ברמלה שפעיל באופן רציף.

הרחבה



סיווג:
נגישות:
מקור:עמית הורן, -נתנאל-
תאריך עדכון: 4/11/2015 21:22:44

קישורים חיצוניים



[[קטגוריה:{{{PointType}}}]]



כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים