כנסיית העליה

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   803 מ'

תקציר

כנסיה שראשיתה משלהי המאה הרביעית לספירה (ביזאנטיים) שהוקמה במקום בו זיהתה המסורת הנוצרית הקדומה את מקום עלייתו של ישו השמימה. הכנסייה חרבה ככל הנראה בכיבוש הערבי, ועל גבי חורבותיה בנו הצלבנים כנסייה מחודשה אותה הקיפו בחומות במתחם מתומן שהזכיר את מבנה כיפת הסלע (מסגד אל עומר) בצורתו, ובמרכז המתחם הוקם מבנה עשוי קשתות ועמודים מעוטרים בעיטורי עלים וועוד, ובמרכזו כיפה הפתוחה לשמים. המתחם שימש אז גם כמצודת שמירה וסביב חומותיה נבנו שני מגדלי שמירה. אז נהגו הצלבנים להצביע על אבן הנמצאת במרכז המתחם ממנה כביכול על ישו לשמים, בעל הדמיון אף יכלו להצביע על טביעות רגלו של ישו באבן.

לאחר כיבושו של צ'לאח א-דין אל איובי את ירושלים, הוא הפקיד את משפחת עלמי הערבית מוסלמית לשמור על המתחם, ובהמשך הפך המקום למסגד. הכיפה כוסתה בתקרה ובה כיפה מקומרת. החללים בים העמודים נבנו בלבנים, ומחרב הפונה דרומה לעבר מכה נקבע בקיר המקום. וצריח מסגד נבנה בפתח המתחם. המסגד הצמוד לפתח אגב פועל עד היום.

מאז המאה ה-15 נמצא המקום שוב בחזקה של הנוצרים ובו למספר עדות חזקות שונות ועל פיהם נקבע מקום העמדת האוהל בעת הטקס המתרחש ביום השנה לעליה בו מקיימת כל עדה טקס במקום, ווים הקבועים בקיר לצורך הקמת האוהלים לכל עדה במדויק במקום המוחזק לה. ראוי להדגיש כי מפתחות המתחם עדין נמצאים בידי משפחה ערבית שהיא מוגדת כשומרת המקום מכוח סטאטוס קוו כפי שקיים באתרים נוצרים אחרים באזור.

מן השרידים הביזאנטיים כמעט ולא נמצאו ממצאים רבים ורובם כוסו על ידי השכבה הצלבנית, שגם ממנה לא נשארו הרבה, בעיקר בצלעות המזרחיות והדרום מזרחיות של החומה החיצונית, בהם שרדו כמה נדבכים מהקיר המקורי הצלבני, כמו גם בור מים עתיק במתחם. שאר הממצאים הם מהתקופה הערבית. בתוך המבנה המרכזי ניתן להבחין במחרב ולידו נמצא גם שטח מלבני קטן ובו קבוע צלב. מחוץ למבנה המרכזי בתוך המתחם המתומן, נמצאים שלושה בורות מים, האחד בדרום בור מים הצמוד לחומה ובו מים כל השנה. בור מים נוסף מצפון למבנה ובו מעט מים, ובור נוסף עליו בנוי מתחם אבן סגור ולא ניתן להבחין מה מצבו. בקירות המתומנים סביב ניתן להבחין בכמה שרידים שהיו קשורים לכנסיה הצלבנית שהתקיימה כאן. בקירות המתחם קבועות טבעות רבות לשם קשירת יתרי אהלים בחג העליה.

הרחבה



סיווג: אתר נוצרי
נגישות: רכב פרטי
מקור:מאיר רוטר, ליאו
תאריך עדכון: 5/27/2017 19:30:10

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים