תל מור
מתוך עמוד ענן
(דף חדש: {{Point |Lon=34.6560294743058 |Lat=31.823618765581404 |Height=12 |MeasuredByGPS=No |Name=תל מור |Description=מה לאשדוד, עיר נמל מודרנית ותוססת, ולצב...)
מעבר להשוואת הגרסאות הבאה ←
גרסה מתאריך 14:51, 21 באוקטובר 2011
תקציר
מה לאשדוד, עיר נמל מודרנית ותוססת, ולצבע הארגמן המלכותי, הפרעונים המצריים ומחילות מילוט קדמוניות? התשובה היא תל מור - תל ארכאולוגי על הגדה הצפונית של נחל לכיש בצפונה של אשדוד בת-זמננו, ופינת חמד רומנטית המענגת את מבקריה. כמו במרבית אתריה הארכאולוגיים הייחודיים של אשדוד, גם כאן, בראש התל המתנשא לגובה של כ 15 מטר מעל סביבותיו, נתענג על הרוגע והיופי של המקום ועל הנוף הנשקף ממנו. השלווה השורה בראש תל מור אינה מסגירה את סיפורו הדרמטי של הישוב במקום, המתרחש על פני אלפי שנים, מתקופת הברונזה האמצעית ועד התקופה ההלניסטית.
חפירות ארכאולוגיות חשפו בתל מור 12 שכבות ארכאולוגיות שרבות מהן מופרדות בשכבות חורבן - עדות למפלות ולניצחונות, טרגדיות ושמחות שהתרחשו כאן והסעירו את חיי התושבים. תל מור היה ישוב קטן שאנשיו התפרנסו בעיקר מהנמל שפעל בסמוך, בשפך נחל לכיש לים התיכון, וקדם לנמל אשדוד המודרני בכמה אלפי שנים. למרות שתל מור קטן יחסית לתלים ארכאולוגיים אחרים באשדוד ובישראל (כששה דונם), חשיבותו לא מבוטלת. במדרון המזרחי של תל מור נחשף מבנה רחב-מידות. הממצאים הארכאולוגיים (כלי חרס וחרפושיות בין השאר) מעידים שהמבנה, שנהרס במאה ה-13 לפני הספירה, שימש פרעונים בני השושלת ה-18, ה-19 ותחילת השושלת ה-20 כמצודה להגנת " דרך הים" האסטרטגית. מצודה פרעונית קדומה זו מלמדת אותנו אודות היקפה וטבעה של הנוכחות המצרית בארץ כנען בתקופות אלו. במצודה נחשף מתקן, הכולל ברכות מטויחות המחוברות ביניהן, להפקת צבע הארגמן - צבע 'מלכותי' יקר-ערך בגווני כחול-סגול-אדום - המשמש בטקסים דתיים ומופק מחלזון ים מקומי ששמו "ארגמון". אלפי קונכיות ארגמון נמצאו בבאר מים לצד המתקן. בראש התל נחשפה באר מים חרבה שעומקה 22 מטרים. במחצית עומק פיר הבאר התגלתה מחילה אופקית המובילה לכיוון מערב ושימשה ככל הנראה את תושבי תל מור למילוט עצמי בעת מצור או חורבן. תל מור הוא אתר מטופח ובו שבילים, ספסל, שולחן פיקניק, פינת מנגל ושילוט המבאר את משמעות הממצאים הארכאולוגיים שבתל. כמו באתר גבעת יונה הסמוך, כדאי להגיע לכאן לפנות ערב וליהנות משקיעה אשדודית מרהיבה.
נקודת התחלה:
גדה צפונית של נחל לכיש
עונה מומלצת:
שעות הערב בכל השנה
הרחבה
סיווג: אתר ארכיאולוגי
נגישות: ברגל
מקור:אלי פרץ
תאריך עדכון: 10/21/2011 14:51:11
קישורים חיצוניים