מלון הר ציון
מתוך עמוד ענן
(דף חדש: {{Point |Lon=35.2266559131873 |Lat=31.76843162369765 |Height=742 |MeasuredByGPS=No |Name=מלון הר ציון |Description=מלון הר ציון יושב כעת במבנה יפיפה...)
מעבר להשוואת הגרסאות הבאה ←
גרסה מתאריך 10:41, 11 באוקטובר 2011
תקציר
מלון הר ציון יושב כעת במבנה יפיפה אך בעל היסטוריה מרתקת, המבנה המקורי נבנה בשנת 1882 לאחר מעורבות אישית של הנסיך מווילס בפניה אישית לשגריר תורכיה בלונדון, בשנת 1881קיבלו חברי המסדר סנט גון (המסדר הדתי הנוצרי הבריטי של יוחנן המטביל (ג'ון הקדוש), פירמאן (רישיון מלכותי) מן הסולטאן עבד אל חמיד ה-2 לרכישת קרקע ובניית מבנה אשר ישמש כבית חולים. המטרה הייתה לבנות בית חולים למחלות העיניים שרווחו אז בירושלים וגם כתשובה לבית החולים שהקים המסדר ההוספטלרי במתחם במוריאסטן,
המבנה המרשים אכן הוקם בהידר רב, וחזית מבנה האבן עוטרה בשלטי האצולה של משפחות האצולה הבריטיות שבתרומתם נבנה בית החולים. ובבית החולים ניתנו אכן שרותי רפואה מתקדמים לאותם ימים, למחלות העיניים
במהלך מלחמת העולם הראשונה נסגר בית החולים, והצבא הטורקי השתמש במבנים כמחסני תחמושת; ובהיותו כן ספג המבנה פגיעות קשות בהפגזות במהלך המלחמה, אך הוא שוקם שוב לאחר כיבוש ירושלים בידי הבריטים.
בשנות ה-30 של המאה ה-20 הורחב בית החולים על פי תוכניות של האדריכל הבריטי קליפורד הולידיי, ונבנו לו שני אגפים - אחד בסמוך למבנה המקורי, דרומית לו, והשני מעבר לכביש בדרך חברון (כיום בית אות המוצר הירושלמי). מבני בית החולים היו מקושרים זה לזה באמצעות מסדרון תת-קרקעי, שעבר מתחת לדרך חברון בית החולים פעל עד שנת 1948.
במהלך מלחמת השחרור היה המבנה במרכזה של זירת קרבות קשים. והוא שימש כעמדה קדמית של כוחות ההגנה אל מול החומות, והותקן עליו רכבל להעברת הספקה לכוחות הנמצאים על הר ציון, ותחתיו בגיא בן הינום נקבע שטח ההפקר שהיווה גבול בין ירושלים המזרחית למערבית בסיום מלחמת השחרור..
לאחר שעבר שיפוץ משך כשנתיים. בשנת 1953 ישבה במבנה ישיבת נתיב מאיר, אשר עברה לאחר זמן קצר לשכונת בית וגן בירושלים. ובשנת 1964 נרכש המבנה על ידי מינהל מקרקעי ישראל שתכנן לעשות בו שימוש עבור כמה ממשרדי הממשלה ואולי אף הרחבה לבית המדפיס הממשלתי ששכן בסמוך
בשנת 1972 מכר המנהל את הבניין ליזם עיסקי שתכנן להרוס את המבנה ולהקים במקום מבנים מסחריים, ואף החל במלאכת ההרס במהלכו נהרס המבנה הדרומי והמבנה המרכזי.
אך מאבק עיקש ומתוקשר של ארגוני איכות הסביבה ויוזמי שימור מבנים עתיקים, הצליח להפסיק את המהלך ולהציל לפחות את המבנה הצפוני ובשנת 1986 לשקם שנית את המבנים, על פי תוכניות של האדריכלים נחום מלצר, ומואיז בן בונן
השיפוץ כלל את הרחבת המתחם במבנה נוסף, המשמש כיום כשער הכניסה הראשי הלובי של המלון. וחדרי המלון ושטחיו הציבוריים נבנו בהדר אך תוך שימור קפדני של מאפייניו האדריכליים המקוריים של המבנה כפי שהיה.
מן החלונות המעוצבים של המלון למרגלותיו ממזרח, נשקף נוף מרהיב של גיא בן הינום, ושל הר ציון המתנוסס מעליו, ההר שהעניק למלון את שמו. וכמובן את חומות העיר העתיקה. וכן הגן היפה של המלון הכולל בריכת שחיה מרשימה וגן אירועים..
הרחבה
סיווג: היסטוריה
נגישות: הכל
מקור:מאיר רוטר
תאריך עדכון: 10/11/2011 10:41:00
קישורים חיצוניים