משרד התקשורת ובית הדאר המרכזי

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   796 מ'

תקציר

אחד ממבני הציבור החשובים והמרשימים שנבנו בירושלים בתקופת המנדט:

הרחבה

בית דואר זה הוא אחד מתוך שורת בתי דואר מרכזיים שבנו הבריטים בערים הראשיות בארץ ואשר נבנו כולם באופן ותוכנית זהה: הבריטים שייחסו חשיבות רבה לקיומו של דואר סדיר, שהיא סמל להתנהלות שלטונית וציבורית של חברה מתוקנת, החליטו בשל כך לבנות בתי דואר מרכזיים בערים ראשיות, וכן כמובן בירושלים. תכנון ואדריכלות המבנה בוצעה ע"י האדריכל הראשי של מחלקת העבודות הציבוריות בממשלת המנדט בפיקוחו של האדריכל הממשלתי הבריטי. מאחר והבריטים עודדו ותכננו להפוך את הקטע שבין העיר העתיקה ואזור הנחלאות למרכז העסקים הראשי של ירושלים הם קבעו את מיקום בית הדואר על דרך יפו שהייתה אז הדרך הראשית מחוץ לחומות, והקמת בית דואר מרכזי במקום חיזקה את מעמדו של האזור כאזור מסחרי. אגב החלטה מנדטורית זו כמו החלטות נוספות מחושבות קבעה למעשה את אופי האזור כאזור מסחרי, מני אז ועד ימנו אלו.

המבנה נחנך בטקס גדול בשנת 1938 ואף הנציב הבריטי העליון נכח בטקס, יחם עם עוד מאות מוזמנים ובהם אנשים מחשובי שלטון המנדט בארץ ישראל. המבנה נבנה בסגנון בינלאומי, שהיה פופולארי למבני ציבור בתקופת המנדט. הסגנון מאופיין בקווים ישרים ונקיים, חלונות גדולים לכניסת אור למרחב הציבורי, פינות חלק מהמבנה מעוגלות. אך עם זאת, משולבים במבנה גם אלמנטים אדריכליים ירושלמיים, כמו שבע קשתות בחזית, אשר שתי הקיצוניות בהן משמשות כדלתות הכניסה לאולמות קבלת הקהל. וחמש הקשתות שבין הפתחים, משמשות כחלונות גדולות לכניסת אור, בחלק מהם היו קבועים בעבר אשנבים למכירת בולים. (כיום ניתן לראות אשנבים אלו הסגורים ואינם בשימוש, ועליהם כיתוב באנגלית, בערבית ובעברית: "תווי דואר") חלקו האחורי של המבנה, (זה הפונה לרחוב כורש) מעוטר בחיפוי אבן בדוגמת שילוב פסים שחורים ולבנים, חיקוי לאלמנט מסגנון הבנייה הממלוכית בירושלים, המכונה 'אבלק'. לציין כי בניגוד לאבן הירושלמית שנקבעה בתקנות כחיפוי למבנים בירושלים, הרי שכאן האבנים השחורות הן בזלת שהובאה במיוחד מרמת הגולן.

אולם קבלת הקהל הוא בהחלט אולם מפואר, הוא כמו גם האולם האחורי מצופה בשיש ירוק בהיר שהוזמן מטורקיה. (בגחמה תקופתית בשנות החמישים כוסה השיש המפואר בפורמייקה מבריקה, ורק ב-1972, בעקבות יוזמה של שר הדואר שמעון פרס הסירו את הפורמייקה והשיש נחשף שוב) במהלך כהונתו של פרס כשר התקשורת בראשית שנות ה-70, הוא פנה וביקש מן הצייר אברהם אופק לעטר את קירות בית הדואר בירושלים. אופק שנענה לבקשתו האישית, יצר ציור ענק, המכסה את רוב הקיר הפנימי, ומציג את שיבת העם היהודי לארצו: מימין - תיאורי הגולה, במרכז - ירושלים של מעלה ומשמאל - תקומת העם בארץ ישראל.

בית הדואר המרכזי של ירושלים הוכרז כ"אתר לשימור" המקום עבר שיפוץ בשנת 1983. וכיום שוכנים בבניין סניף דואר גדול ובו אשנבים רבים וחנות דואר ישראל, ובאולם האחורי קבועות עד היום טורים של תיבות הדואר המשמשות עד היום אלפי מנויים, כמו כן בבנין שוכנת לשכת שר התקשורת, והנהלת משרד התקשורת. חברת בזק. ומשרדי הפיקוח על בעלי רישיונות לשידור, המועצה לשידורי כבלים ולווין.

סיווג: מבנה
נגישות: הכל
מקור:מאיר רוטר, Assafgru
תאריך עדכון: 3/7/2024 10:31:56

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים