מאגר מים 105

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Screenshot 20190513-165122.jpg

   -9999 מ'

תקציר

מאגר 105, במקום הוקם מאגר חדש באזורינו:"מאגר 105", על שמה של אנדרטת משל"ט 105 הסמוכה. המאגר ממוקם מערב לכביש הכניסה לנגבה מג'וליס. להלן תקציר ההיסטוריה של האזור: במלחמת העצמאות היו באזור קרבות קשים בין חטיבת "גבעתי" לפולש המצרי. משלט 105 נמצא על הדרך הישנה מג'וליס לנגבה, וחולש על ציר הכניסה. לאחר שחיילינו הדפו את האויב בעיבדיס ובנגבה, תפסו המצרים את הגבעה והתבצרו בה, כדי לחסום את כביש הכניסה לנגבה מצפון. על גדוד 54 של חטיבת "גבעתי" הוטל לכבוש את המקום. בליל ו' בתמוז תש"ח-12-13 ביולי 1948 תקף כוח של הגדוד את הגבעה ונתקל בהתנגדות קשה. "שועלי שמשון" יחידת הג'יפים של הגדוד, בפיקודו של צבי(צ'רה) צור ז"ל, לימים רמטכ"ל צה"ל, הסתערה על גבעה 105 ובאש מקלעיה הניסה את האויב. הדרך לנגבה נפתחה לכיוון צפון והוסר איום המצור. בעיית המים בחקלאות: ככל שאוכלוסיית המדינה גדלה, מופנות יותר מכסות מים לצריכה הביתית. מכיוון שכך, כמויות המים הזמינות לחקלאות הולכות ופוחתות. נוסיף על כך שאחת לכמה שנים פוקדת אותנו בצורת גשמים. נוצרת בעיה חמורה של מחסור למים לחקלאות. החקלאים יזמו מהלכים לניצול מים שוליים להשקיה: קולחים, שיטפונות ומליחים. המדינה ראתה חשיבות עליונה לפיתוח החקלאות בארץ כמקור פרנסה ראוי שיאפשר את חיזוק פרנסת החקלאים, ושמירה על הקרקעות. לצד הקמת מאגרי איגום מי שיטפונות (באזורנו הוקמו לפני כארבעים שנה שלושה מאגרים: בנגבה, עין צורים ומשואות יצחק), החלה המדינה להקים גם מאגרי מים לקולחים מטוהרים. שמתמלאים כל השנה ממכון טיהור שפכים עירוני. הם מהווים כמחצית מהמים לחקלאות בישראל. המאגרים מביאים תועלת כפולה ומכופלת: הם מוסיפים מים לחקלאים. פותרים את בעיית סילוק מי השפכים המטוהרים ומשאירים יותר מים שפירים לצריכה ביתית. מי המאגרים גם מעניקים מקור מים יציב ובטוח לחקלאים בניהול עצמי ותרומתו לחקלאות עצומה.

אגודת מיש"א והמאגר ב"צומת "גבעתי": בשנת תשמ"ד-1984, שמונה שותפים, מושבים וקיבוצים חקלאים, יזמו הקמת האגודה לשימוש קולחי אשקלון לחקלאות ששמה: מיש"א. באגודת המים חברים ישובי הסביבה:

משואות יצחק, נגבה, עין צורים, שדה יואב, גברעם, יד מרדכי, הודיה, ניר ישראל.

האגודה פועלת בשיתוף פעולה של המשקים תוך ניצול יתרונות הגודל ומתן מענה מקצועי לגידולים החקלאים בכמות ובאיכות. באמצע שנות השמונים הוקם ליד צומת "גבעתי" מאגר מי קולחים מטוהרים בנפח של 1.6 מיליון קוב. בין האנשים שהשתתפו בבניה היה צבי רובינשטיין (בן משואות יצחק). יהא וראוי להזכיר את מיכה כלב ז"ל, חבר קיבוץ יד מרדכי, אשר שימש במשך 18 שנים כמנהל מיש"א והיה אחראי על תפעול המאגר בשעות לא שעות, מבוקר ועד לילה. בשנים הראשונות של המאגר, ההשקיה במים ברמת ניקיון ראשוני וירודה, גרמה קשיים רבים, עקב סתימת במערכי הובלת המים. בשנת תש"ס-2000 הוקם מכון טיהור שפכים (מט"ש)של העיר אשקלון. המט"ש ממוקם מצפון מזרח לעיר אשקלון במרחק של כחמישה ק"מ מהשכונות הצפוניות של העיר. מי קולחים עוברים טיהור ברמה גבוה ולאחר מכן מוזרמים למאגר מיש"א ליד צומת "גבעתי" ולמאגר ניצנים. הקמת מאגר 105: משנת תשס"א-2001 הוביל יושב ראש אגודת מיש"א דוד צביאלי מקיבוץ נגבה רעיון בהסתמך על מדיניות נציבות המים- להקמת מאגר נוסף לקולחי אשקלון, בנפח של 2.2 מיליון קוב, עם גידול הכמויות באשקלון. תחילה דובר על הקמתו במקומות אחרים: בשטחי קיבוץ גברעם, אשר ישמש גם עבור תחנת הכוח של זיקים. אפשרות נוספת: דובר על אזור שטחי מושב הודיה. לבסוף נבחר השטח שמצפון מערב לקבוץ נגבה. משבצת של 210 דונם אשר הייתה בעבר שטח חקלאי של נגבה ומחצבה ישנה. הפרויקט מומן בחציו על ידי רשות המים ושאר המימון על אגודת מיש"א. זמן רב עבר מהגשת הבקשה ל"מנהל מקרקעי ישראל" עד לקבלת כל האישורים. העבודות המעשיות החלו בשנת תשע"ג-2013. תכנון המאגר הוטל על חברת "ברז'יק מהנדסים", אשר בזמנו הקימה את מאגר משואות יצחק ומאגרים נוספים באזור (האבא שלמה ז"ל וממשיך דרכו כיום יבדל"א הבן רן). עבודות עפר ואיטום נעשו על ידי חברת אליקים בן ארי. המאגר החל להתמלא בחודש טבת תשע"ח-- דצמבר 2017. ובחודש תמוז תשע"ח-יולי 2018 החל לפעול ולספק מים להשקיית הגידולים. בעתיד מתוכנן במקום הקמת מצפור תצפית לציפורים נודדות.

הרחבה



סיווג: מאגר מים
נגישות: אופניים
מקור:ישראל זיסק, צוות08
תאריך עדכון: 8/28/2023 12:55:06

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים