נחל גוברין

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   50 מ'

תקציר

בס"ד, נחל גוברין מאת: ישראל זיסק נחל גוברין הוא נחל אכזב. אורכו כחמישים קילומטרים. ראשיתו בהרי יהודה, מערבית לחברון וסופו בחיבור לנחל לכיש שבשדות משואות יצחק. בזרימתו מערבה עובר ליד תל גוברין, מכאן שמו. הנחל נקרא בערבית: "ואדי אלג'מרורה". שמות נוספים: "ואדי אלפארעה" , "ואדי זיתא", "ואדי ג'אלדייה" על שם החורבות הסמוכות. הנחל חוצה את הרי יהודה והשפלה הפנימית. חוצה כבישים ראשיים: 6, 40, 35, 3, 353, 38. גם מסילת ברזל סמוך למושב מנוחה. בתקופה אחרת ובאזור אחר, בשנת תרע"ז-1917, במלחמת העולם הראשונה, התורכים בנו מסילת ברזל מעזה לאזור נחל שורק והיא חצתה את הנחל באזור שכיום שדות משואות יצחק. להלן אתרים הפזורים לאורך הנחל: בריכת צאנן: בריכת מים עונתית. סמוך לצומת נחושה נבנה סכר קטן, שתוחם את המים הזורמים ויוצר בריכה יפהפייה בערוץ הנחל. הבריכה מוקפת צמחיית נחלים עשירה, הגן הלאומי בית גוברין: מקומה של בית גוברין העתיקה שהיתה עיר חשובה וישבה על צומת דרכים מן השפלה אל חברון וירושלים. בימי המשנה והתלמוד היתה בה קהילה יהודית גדולה שהעמידה תנאים אמוראים נודעים. האתר משתרע על שטח של חמשת אלפים דונמים ובו מערות רבות. הוכרז בשנת תשמ"ט-1989 כגן לאומי ובשנת תשע"ד-2014 כאתר מורשת עולמית. מאגר מים גל און: מנקז את קולחי קרית גת. מאגר מים קדמה: שייך לגד"ש עציון. מנקז את קולחי הרי יהודה וירושלים.

הרחבה

מסלול אופניים דרך נחל גוברין: שביל להולכי רגל ואופניים באורך 18 קילומטר הוכשר לאורך אפיק נחל גוברין בקטע שבין הכניסה למושב שפיר לנקודת החצייה של נחל גוברין את כביש 40 ליד הכניסה לסגולה. השביל עובר בנטיעות קק”ל ובשטחים חקלאיים המתאפיין בריבוי קני סוף. חוות הפקאנים: מיקומה: מזרחית למושב זרחיה. ליד חורבת ג'לדיה. שמה הנוסף: חוות אברהם, על שמו של החייל אברהם מלמד ז"ל אשר נפל בקרב בגשר "עד הלום" כלוחם גדוד 54 של חטיבת "גבעתי" במלחמת העצמאות ונקבר בכפר ורבורג. החווה נקראה כך בידי משפחת מלמד מתל אביב שקנתה מניות בעת ייסוד החווה. משנות החמישים ועד שנות השבעים גידלו במקום מטעי פקאן. בעקבות חוסר רווחיות החווה התפרקה ובמקומם הפך השטח לפלחה של מושב תימורים. תצפית הפיתול: מספקת תצפית יפה סביב. במקום שלט תצפית, פחים ושולחנות אכילה עם ספסלים. הוקם על ידי מושקו רום ז"ל, ובשיתוף קק"ל. האתר נמצא מזרחית למושבים שפיר וזרחיה. הגשר על נחל גוברין (גשר פריזר): מיקומו: סמוך למושב שפיר. נבנה בשנת תרצ"ג-1933 על ידי המהנדס זאב פריזר ז"ל. במלחמת העצמאות תוכנן פיצוצו של גשר זה, על מנת לבלום את התקדמות הצבא המצרי. באותו הלילה הוחלט לפנות את ילדי קיבוץ נגבה הסמוך, על מנת להרחיק אותם מהלחימה. ברגע האחרון נמנע פיצוץ הגשר בזמן שהאוטובוסים עם ילדי הקיבוץ עברו עליו. הפיצוץ נמנע על ידי שני לוחמי "גבעתי" שרגא אלון ז"ל ויבדל"א החבלן עודד נגבי, וכך ניצלו הילדים. מאגר משואות יצחק: הוקם צפונית למפגש הנחלים לכיש והגוברין. מנקז השיטפונות משני הנחלים.

"שיר על נחלים" מילים: רחל שפירא לחן: הנרי ברטר. בביצוע הזמרת אילנית. "מי הנחלים מקיימים את הזרימה, שנה אחר שנה, שנה אחר שנה. הם יצננו את רגלנו הדולקות רגלנו הדולקות ולא את הנשמה".

מקורות: מידע מהאינטרנט. אתר שירונט. הספר "כל מקום ואתר" בהוצאת משרד הביטחון. ברצוני להודות לשלמה ריינר, יובל נבו וליובל תור.

סיווג: נחל
נגישות: רכב שטח
מקור:ישראל זיסק
תאריך עדכון: 5/10/2020 18:31:15

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים