עבודייע זורה למהדרין-שיחרב המקום

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גתשמנים.JPG

   707 מ'

תקציר

כנסיית גת שמנים הינה אחת מן הכנסיות החשובות בנצרות, ראשיתה בתקופה הביזאנטית במאה הרביעית לספירה אז נבנתה הכנסייה סמוך למקום בו על פי המסורת הנוצרית בילה ישו את הלילה האחרון ביגון, לאחר שסיים את סעודת ליל הסדר במקום הסעודה האחרונה ולאחר מכן ירד לאזור גת שמנים שם נרדמו תלמידיו מלוויו, ואילו ישו הילך לו בין מטעי הזיתים בהתבודדות וביגון על טבעו ההפכפך של טבע האדם. שם היה גם מקום הסגרתו לידי הסנהדרין על ידי יהודה איש קריות שמאז הפך לסמל לבגידה ודו פרצופיות. בשל כך המקום נקרא גם כנסיית היגון, וגם בשם כנסיית גת שמנים.

הכנסייה נהרסה ברעש האדמה הגדול בשנת 746 לספירה הנוצרית. אך כנסייה חדשה נבנתה על ידי הצלבנים על חורבותיה. הכנסייה הצלבנית שגם היא הייתה חשובה נהרסה בשנת 1345 ועמדה בחורבותיה משך שנים ארוכות.

בראשית המאה ה-20 התגייסו קהילות נוצריות במדינות שונות בעולם לתת תרומות לבניית הכנסייה החדשה במקום. ובשנת 1919 החלה הכנסייה להיבנות בתרומותיהם של קהילות רבות נוצריות. ובניצוחו של הארכיטקט האיטלקי המפורסם אנטוניו ברלוצ'י שכבר בנה כמה כנסיות בישראל ובירושלים ובהם גם את כנסיית הדמעה במעלה הר הזיתים, וכן עוד כנסיות בירושלים, בעין כרם,בהר תבור ובמקומות נוספים בארץ.

מיד עם תחילת העבודות נחשפו שרידי הכנסייה הביזאנטית ובהם פסיפס יפיפה, ועל כן החליט ברלוצ'י לתכנן את הכנסייה על התוואי הקדום ולשלב ולשמר את הממצאים ובהם ריצפת הפסיפס, נבנתה ריצפת פסיפס תואמת לזו העתיקה ששמורה עד היום בכיסוי זכוכית. הכנסייה נחנכה בשנת 1924 לספירה, והיא בחזקת הפרנציסקאנים, ונוסף לה השם כנסיית כל העמים לציון תרומות הקהילות בעולם. בכנסיה גם מצביעים על האבן עליה כרע ישו ובכה, ומול הכנסייה מצפון מעברו השני של הרחוב מאחורי גן ושער נעול, נמצאת חורשת הזיתים העתיקה אשר על פי המסורת בין עצי הזית טייל ישו. בגן הכנסיה עצמה מצוי עץ שנטע האפיפור פאולוס ה 6 בביקורו בירושלים ב 1964, יש עליו שלט. העץ נטוע בין עצי זית עתיקים ביותר. בפינה הדרום מזרחית של הכרם מצויה אבן עליה מתפללים פרוטסטנטים שלא רוצים להכנס לכנסיה הקתולית. מדרום לכנסיה מצויים שרידי הכנסיה הצלבנית. מרזבי הכנסיה מעוצבים כראשי אריות.

יש לירוק כשנכנסים

הרחבה



סיווג: אתר נוצרי
נגישות: הכל
מקור:מאיר רוטר, Marikriber, יוחנן מאלי, ליאו, הגולניסט הנודד
תאריך עדכון: 6/7/2021 15:46:01

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים