מתחם שערי צדק הישן

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
2015.12.02-122928.052.android.jpg

   810 מ'

תקציר

מקומו הראשון של בית החולים שערי צדק (וולאך), עד שעבר למורדות בית וגן. כיום מתחם של רשות השידור.

לצד המבנה (ממערב) בית קברות קטן מתקופת מלחמת השחרור, שגם כיום נותרו בו מספר קברים, ביניהם קברו של הרב דושינסקי מהעדה החרדית ובנו.

הרחבה

ביה"ח שערי צדק

עברנו לרח' יפו ונענו מעט מזרחה אל העצים שמול הכניסה הצפונית לבנין, היא הכניסה הראשית להולכי רגל.

מלכה הסבירה את התצפית הקצרה מן המקום- צפונה משתרעת מקור ברוך ולידה שתי אבו-באסאל. מצפון מזרח שכונת שערי צדק שנמצאת ממש ממול לפתח שוק מחנה יהודה.

פנינו לבנין. באדיבותו של המנכ"ל מוטי שקלאר (ותודות לשלמה ואלך) הותרה הכניסה לקבוצה. יוסי הציג תמונה של הבנין המקורי: לפני הבניין ולאורך רחוב יפו נמתחה חומת אבנים בינונית בגובהה, וממנה הובילו מדרגות ומעבר שחלף על פני בור מים מרשים (ושתי פיות לבור משני צדי המעבר). דלת כפולת כנף מעץ נקבעה בפתח ומעליה סורג ברזל ובו נקבעה שנת היסוד. (השנה למניינם היתה 1901. בסורג נקבעה השנה בספרות למנייננו.) מצד צפון מזרח של הבניין אפשר היה להבחין בתצלום בחלקים מהשלד של סוכתו המרשימה של ד"ר ואלך.

נכנסנו לבנין ובאולם המרכזי ,בתווך ומאחורי עמדת המודיעין, התמקמנו. זהו כיום אולם ישיבות. הוא עבר שימור. על התקרה ובראשי הקירות עיטורי פרסקו צבעוניים ,חלקם הזעיר מקוריים. כן הושאר חלק מקיר הבניין המקורי. בימי בית החולים היה זה אולם בית הכנסת ואכן במזרח נותרה המגרעת בקיר שם ניצב ארון הקודש. התרווחנו על כסאות נוחים ובקרירותו של מיזוג האויר שמענו סקירה בת כשעה ויותר על ד"ר משה ואלך ,משפחתו ותולדות ביה"ח והרפואה בירושלים. הדוברים תיבלו את דבריהם גם בסיפורים אישיים מזיכרונות המשפחה על התפילה במקום וקריאת התורה בטעם גרמני יקי ועוד ועוד.

בקצרה- ד"ר ואלך נולד בקלן גרמניה ב-1866 למשפחה יהודית מסורתית (אך לדברי יוסי לא חרדית). הוא למד לימודי רפואה באוניברסיטה בווירצבורג. הוא נבחר ע"י מנהיגות הכולל הו"ד (הולנד-דויטשלאנד) להישלח לא"י ולהקים בירושלים בית חולים יהודי ברוח היהדות האורתודוקסית לשם מתן פתרון לתושבי העיר העתיקה שנאלצו לפנות לבתי החולים של המסיון. אלו אף פיתו אותם לבוא אליהם (למשל עם אוכל כשר). ב-1890 החל במתן שירות רפואי בעיר העתיקה וכן הוחל בגיוס הכספים ובהכנת תוכניות מדוקדקות להקמת בי"ח מודרני. המגרש עבורו אותר בקצה המערבי של רח' יפו , הרחק מהעיר העתיקה. הארכיטקט היה סנגל הטמפלרי . ר' מן הקבלן ורבים מהבנאים יהודים.

בביה"ח הוקם מטבח מודרני ובחצר רפת להספקת חלב טרי. בביה"ח הייתה הפרדה בין גברים לנשים. הטיפולים במרפאה התנהלו לפי תור ומספרים שהנהיג ד"ר ואלך. הרופא התגורר במקום. הוא היה רוק ובעל אופי תקיף. אך היה מסור כל כולו לפעילות ביה"ח שהיה מפעל חייו במלוא המובן. ד"ר ואלך היה אספן נלהב של תעודות ותמונות ויוסי האחיין שמנהל את הארכיון שלו כיום יכול היה, להציג לנו תעודות וצילומים מעניינים רבים מסוף המאה ה-19 ואילך. כן הוצגו פרוטרטים של הרופא שצולם ע"י הצלם הארמני המפורסם קריקוריאן. עם השנים עטה הד"ר זקן עבות ככל שהלך והתחרד והתקרב לחוגי העדה החרדית הירושלמית. כך גם הנהיג חומרות רבות בביה"ח למרות ביקורת שהוטחה כנגדו. למרות זאת היו השתדלויות מרובות להתקבל לטיפול בבית החולים. יוסי הציג בהתרגשות מכתב מאת המשורר הלאומי ביאליק המתחנן על נפשה של אשת ידידו הסופר פיכמן ושוטח תחנונו לפני ד"ר ואלך לעזור להשיבה לחיק בניה ומשפחתה.

בהיותו אחת מהדמויות המפורסמות של הציבוריות היהודית הירושלמית הוזמן ד"ר ואלך לארועים שונים מטעם השלטונות הבריטיים ולרבות לטקס הענקת ציונים ועיטורים אצל הנציב העליון הלורד הרבט סמואל. באחד מביקוריו מדי שנה בגרמניה פגש  בוגרת בית הספר לאחיות, היא שוועסטער (אחות) זעלמה (לבטא בצירה). הוא הביאה לארץ והיא הפכה ליד ימינו בבית החולים .גם היא היתה רוקה. היה מרגש לשמוע בעברית צחה מאד את עדויותיה של אחות קשישה שהגיעה במיוחד למפגש וסיפרה מזיכרונותיה הטובים על שתי דמויות מפתח אלה.



סיווג: בית חולים
נגישות: הכל
מקור:-נתנאל-, ZaraOxidor, ליאו
תאריך עדכון: 10/1/2017 19:43:42

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים