"חץ הדורות" - הפנימייה הצבאית לפיקוד
מתוך עמוד ענן
תקציר
מחנה אחוזה – שת"פ בריטי עם המחתרות (1941) וקורס צניחה צ'כי (1948)
המחנה הצבאי באחוזה, שבהר הכרמל, עבר גלגולים רבים – מחנה בריטי, ערבי, וישראלי. בהקשר לשיתוף פעולה צבאי בינלאומי, מספר המחנה שני סיפורים – האחד, על שיתוף הפעולה הצבאי עם הבריטים בימי מלחמת העולם השנייה, לנוכח האיום הנאצי; והשני, על בניין כוח בשיתוף צ'כוסלובקיה לאחר קום המדינה.
בעת מלחמת העולם השנייה, מתחם אחוזה שימש כבסיס של מנהלת המבצעים המיוחדים הבריטית (SOE). מנהלת זו הוקמה במטרה ללחום בגרמנים באמצעים עקיפים, ופעלה בשיתוף פעולה צבאי הדוק עם "ההגנה" (ובייחוד הפלמ"ח, זרוע של "ההגנה").
בנוסף, מחנה אחוזה שימש לאימונים מיוחדים (Special Training School – STS #102) – שכונה גם NARKOVER על שם ספר עלילתי בריטי על ביה"ס לפרחחים. בנוסף, פעל המחנה כבסיס עורפי לאימוני הפלמ"ח בקיבוץ משמר העמק. אחת ממחלקות הפלמ"ח, שפעלה באזור משמר העמק, נעזרה במחנה הבריטי לתחזוקה וניקוי נשקיה.
בעקבות תבוסת הכוחות הגרמניים ב-1942 בצפון אפריקה, הוסר האיום הנאצי על ארץ ישראל, ושיתוף הפעולה בין הבריטים למחתרות נפסק. יריבות ניצתה מחדש על רקע מאמץ ההעפלה. בעקבות זאת, הבריטים החרימו את נשקי מחלקת הפלמ"ח. ב"הגנה" התקבלה החלטה לבצע פעולה צבאית על מנת להחזיק את הנשק. מבצע הפריצה לאחוזה, בפיקודו של יהודה ארזי, צלח, והנשק הוחזר למחתרת.
ביולי 1948 העביר הצבא הצ'כוסלובקי קורס צניחה ליהודים שנשלחו מהארץ וניצולי שואה מאירופה. בוגרי קורס הצניחה הכינו תוכניות להקמת בית ספר לצניחה בארץ ישראל וגדוד צנחנים. התוכניות נבחנו ואומצו במהרה על ידי המטה הכללי של צה"ל. בספטמבר 1948 הוקמה יחידת הצנחנים הראשונה במחנה אחוזה.
הצנחנים התאמנו במתקנים מיוחדים שהוקמו במחנה אחוזה, והמריאו לסבבי צניחה מבסיס רמת דוד – שהוקם בעת מלחמת העולם השנייה על ידי הבריטים (בסיס RAF) ולאחר קום המדינה הפך לבסיס חיל האוויר הישראלי. המצנחים ששימשו את היחידה היו מעודפי הצבא הבריטי.
אבן הפינה הוקמה במסגרת פרויקט "חץ הדורות", להנצחת מורשת שיתופי הפעולה של צה״ל עם צבאות זרים.
הרחבה
סיווג: אתר היסטורי
נגישות:
מקור:חץ הדורות
תאריך עדכון: 11/3/2019 13:23:40
קישורים חיצוניים