מיצד הכלך מתקופת הברזל- אתר 113 ובור הארכובית

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   920 מ'

תקציר

[[Description::מיצד הכלך מתקופת הברזל יושה על ראש גבעה הצופה על בקעת כלך דו-דורי. לידו נמצא בור מים פתוח אשר מוצע לקראו "בור הארכובית" כיון שקרקעיתו גדלה ארכובית שבשבטית ת.מ. ארץ-ישראלי.

בסקר ארכיאולוגי מפת הר-רמון נכתב על אתר 111: [ תוספות ועריכה שלי)" שרידי מגדל רבוע (10x10 מ׳[ לדעתי ממש מיצד כי 10-10] ) על כתף גבעה, מדרום ליובל של נחל נצנה: נדבך אחד של אבני גוויל (אורכן עד 0.7 מ׳). בקרבת מקום מצפון־מזרח — רוגם רבוע 3x3) מ׳([ לדעתי זהו מגדל ולא רוגום, יש לו בניה מסותתת וזוויות קיר ברורות] , גובהו כמטר אחד. מצפון־מערב — בור מים פתוח (קוטרו 6 מ׳, עומקו 2 מ׳), מדופן אבנים. תעלה מוליכה אליו מדרום־מערב. במרחק 200 מ׳ מצפון־מערב לבור המים, לרגלי מדרון — בור מים נוסף [ יקרא בור בקעת היפרוק על שם יפרוק תלת-כנפי השולט בואדי למרגלות] , צורתו סגלגלה( (18x4 מ׳, עומקו 2 מ והוא פתוח. במרחק 100 מ׳ מדרום־מזרח לשרידי המגדל — שרידים של שני מבנים מלבניים[ לא ראיתי] (12x3 מ׳׳ 7x3 מ׳; נדבך אחד של אבנים קטנות. האתר נסקר בעבר עי אבן-ארי : . .Evenari et at. 1958:244 (Fort D), Fig-8 המבנים מתקופה ברזל-2, שרידים: "תעלה,בור מים,אבן גוויל,להב מגל,כלי צור,חרסים,מבנה מלבני,רוגם רבוע,מגדל מרובע". הממצא : כלי צור (להבי מגל) וחרסים מתקופת הברזל ב׳.

בין אבני המגדל המרובע גדל שרביטן ריסני( נכון ל21.7.19) ועל פני השלוחה שולטת חברה סוב-קונטרקטילית של יפרוק המדבר; כאשר יורדים במדרון הדרומי לבקעת הכלך שולטת במדרון האבני חברת יפרוק מדבר עם מלווים נדירים של שמשון ואשליל. שבלולית המדבר הוא החילזון היחידי בשטח בעיקר מקייץ על בני-השיח. בבור הארכובית שולט מסביב מלוח קיפח וצמחי ארכובית גדולים, מלווים בתחתית הבור: לענת המדבר, קחוון הנגב, חפורית קטנה ושיבולת-שועל ערבתית.]]

הרחבה

לסכום: אתר 111 בסקר ארכיאולוגי ניצב בראש גבעה גירנית כולל מיצד מפורק כמעט עד היסוד ומגדל שמידה מרובע וליד בור מים שמוצע לקרוא לו בור הארכובית על שם ארכובית שבטבטית ששולטת בו.

סיווג: צמחיה ובע"ח
נגישות: ברגל
מקור:אבי שמידע
תאריך עדכון: 8/1/2019 07:48:41

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים