אבו קש: בית מקושש?

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   771 מ'

תקציר

יתכן ושם הכפר משמר את שמה של העיר התלמודית בית מקושש בה ישבו כמה משפחות כוהנים " שאלו את ר' יהושע.. אמר להם... אבל אני מעיד לכם על שתי משפחות גדולות שהיו בירושלים, משפחת בית צבועים מבן עכמאי, ומשפחת בית קופאי מבן מקושש, שהם בני צרות ומהם כוהנים גדולים ושמשו ע"ג המזבח" (בבלי יבמות ט"ו ע"ג: תוספתא יבמות פ"א ב') ובגרסה נוספת בירושלמי (יבמות פ"א ה"ו) ממקורות אלו עולה כי משפחה של כוהנים גדולים בשם בית קופאי או בית נקופאי ששמה מתאים למשפחת הכוהנים "הקוף" שכהן מבניה "עליה ועיני בן הקוף, יחד עם חנמאל המצרי עשו עפר פרה אדומה (בבלי, פרה פ"ג מ"ה) היא משפחה שישבה בכפר בית מקושש, ומתוך שהאזור כאן נפוצו בו משפחות כהונה (בכפרים גופנה וצרידה (סרדא) ומערה בה ממצאים ממשפחת הכוהנים בלגא. בהחלט מתאים גם האזור וגם שימור השם. מדרום מערב וסמוך לכפר נמצאת חורבת אל חופנה (במפת הסקר של פינקלשטין היא מופיעה בשם חורבת סכריא כשם החורבה בהמשך הרכס דרומה) הממצאים בחורבה מלמדים על ישוב שתחילתו בתקופה ההלניסטית והלאה רומית ורומית ביזאנטית, מתאימה לתקופת החשמונאית ותקופת המשנה והתלמוד.

הרחבה

מעניין האם משפחת כהונה זאת שהתגוררה במקום "בית קופאי/הקוף ויכול גם קייפא (שם הכוהן הגדול בפניו הובא ישו הנוצרי לפני הסגרתו לרומאים) היא משפחת הקוץ המשמר השביעי ברשימת כ"ד משפחות הכהונה.

לציין רק כי . פרס הופך את המקומות וטוען כי בית מקושש הוא שמה של משפחת הכהונה, ואילו קופאי הוא שם מקום, ועל כן מזהה את הישוב בחורבת בית קופא מצפון מזרחה ללוד, ש, קלין לעומתו סובר כי אכן בית מקושש הוא שם מקום אלא ששם המקום השתנה מעברית "מקושש" לארמית "מלקט" ובתרגומו "בית ליקטיא" ומזהה את המקום בבית ליקיא מדרום למודיעין על (על כביש 443) בתחתית מעלה בית חורון, גם בסמיכות לאולי עיר כוהנים אחרת, העיר מודיעין.

סיווג: ישוב
נגישות:
מקור:מאיר רוטר
תאריך עדכון: 12/20/2011 20:27:39

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים